Soarele limitează răspândirea varicelei

Alegeri prezidentiale 2024

Expunerea la lumina solară poate împiedica răspândirea varicelei. Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Londra. Experţii au descoperit că varicela este mai puţin comună în zonele geografice cu niveluri ridicate de ultraviolete.

Autor: Anca Murgoci

Varicela sau vărsatul de vânt este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzează erupţie (urticarie). Raportul publicat în revista Virology indică faptul că lumina solară poate dezactiva viruşii din piele astfel încât se îngreunează dezvoltarea şi transmiterea lor. Cu toate acestea, unii cercetători indică faptul există şi alţi factori de care depinde dezvoltarea maladiei, cum ar fi temperatura, umiditatea, chiar şi condiţiile de viaţă. Virusul varicelei este foarte contagios şi se poate răspândi prin tuse sau strănut (în primele etape ale bolii). Cel mai frecvent, transmiterea bolii se realizează pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale şi nazale.

Potrivit BBC, cercetătorii au demonstrat că virusul se răspândeşte mai puţin în ţările tropicale. Varicela apare preponderent în anotimpul rece, în ţările care au un climat temperat cum ar fi Regatul Unit. Aici, oamenii sunt mai puţin expuşi la lumina solară.

Oamenii de ştiinţă au observat că, în India şi în Sri Lanka, cele mai multe cazuri de varicelă s-au înregistrat în sezonul cald  în care umiditatea este foarte scăzută. În această perioadă, poluarea este crescută. Astfel, se reduce  intensitatea razelor ultraviolete. Prin urmare, în oraşele poluate, infecţia se poate răspândi la fel de rapid chiar dacă este vară sau iarnă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel