Sobele pe lemne, interzise în România. Din ce an și cu ce vor fi înlocuite

La cererea Uniunii Europene, România s-a angajat să reformeze sistemul de încălzire, eliminându-se sobele cu încălzire pe lemne din locuințe.

 

La cererea Uniunii Europene, sobele pe lemne vor fi înlocuite cu pompe de căldură, tehnologie clasificată ca fiind regenerabilă. 

Această tehnologie ar trebui să înlocuiască treptat sobele ineficiente din Uniunea Europeană până în 2050. În România ponderea surselor regenerabile ar trebui să treacă de 32% până în 2030 și să fie de aproape 35% până în 2050.

Pompele de căldură sunt esențiale pentru tranziția către o energie curată și pentru atingerea obiectivelor europene de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, consideră Comisia Europeană. 

În acest sens, pentru creșterea producției de pompe de căldură și instalarea acestora, sunt necesari încă 750.000 de instalatori. De asemenea, cel puțin 50 % dintre instalatorii existenți vor trebui recalificați pentru a lucra cu pompe de căldură, precizează Antena 3.

Ce sunt pompele de căldură

Pompa de căldură este un aparat care transferă energia termică dintr-un mediu în altul, funcționând în toate anotimpurile. Practic încălzește iarna și răcește vara, în același timp producând și apa caldă. Pompele de căldură sunt de mai multe feluri, în funcție de mediul din care extrag căldură – acestea pot fi solul, aerul și, rareori, apa. Cele mai des folosite sunt cele care extrag căldura din aer.

Sistemul unei pompe de căldură conține o unitate externă, una sau mai multe unități interne și un circuit. Seamănă foarte mult cu un aparat de aer condiționat multi-split, cu o singură unitate exterioară și mai multe unități interioare, dar nu se compară la nivel de performanțe – eficiența pompei de căldură fiind mult mai ridicată.

Totuși, în momentul de față nu toți locuitorii pot instala aceste pompe de căldură din cauza prețului. Pentru o casă eficientă energetic de aproximativ 100 mp, costurile pleacă de la aproximativ 8.000 de euro, dar ele variază în funcție de particularitățile proiectului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel