O organizație din Belgia antrenează șobolani pentru a detecta mine și a căuta supraviețuitorii din zonele de dezastru.
Curiozitatea, dimensiunile mici și excelentul simț al mirosului fac din șobolani cei mai buni vânătorii de mine. Însă ei pot găsi cu ușurință victimele aflate în spații înguste. Echipate cu veste speciale, animalele sunt mai întâi antrenate să găsească persoana țintă într-o cameră goală, după care să activeze un comutator de pe vestă, care emite semnale sonore. Organizația pregătește de peste 10 ani câini și șobolani pentru detectarea minelor și a tuberculozei, la sediul său din Tanzania.
În 2020, un șobolan african gigant a primit prestigioasa Medalie de Aur pentru contribuția sa la salvarea de vieţi omeneşti prin descoperirea minelor din sol. Magawa este un şobolan erou și este cel mai faimos exemplar de acest tip dresat de către organizația belgiană APOPO. De când și-a început activitatea, Magawa a descoperit 39 de mine antipersonal și 28 de dispozitive explozive, eliberând o suprafață de 141.000 de metri pătrați, echivalentul a 20 de terenuri de fotbal, scrie Global Citizen.
Şobolanul a primit o medalie de aur PDSA în miniatură, echivalentul Crucii George – o înaltă decorație civilă – pentru animale. Magawa este primul șobolan care primește această distincție în cei 77 de ani de când se acordă animalelor. Astfel, șobolanul Magawa se alătură unui grup restrâns de câini, cai, porumbei și pisici.
Christophe Cox, CEO al APOPO, a declarat că organizația caritabilă este onorată de medalie. „În special pentru dresorii noștri, care se trezesc în fiecare dimineață foarte devreme pentru a dresa animalele. Dar este o reușită și pentru oamenii din Cambodgia și pentru toți oamenii din lume care suferă de pe urma minelor antipersonal“, a adăugat Cox.
În Antichitate câinii erau folosiți la vânătoare, pentru pază, fiind priviți ca tovarăși fideli, vânători, tutori, ghizi spirituali și o parte din familie. Eroii unor lupte grele, de exemplu, puteau fi însoțiți de câini atunci când apăreau în mulțime. Cele mai timpurii mențiuni ale unor misiuni militare sunt de acum 2600 de ani, când trupele regelui Lydiei erau însoțite de câini agresivi pe terenul de luptă. Chiar și regele persan Cambyses a folosit câini în când a invadat Egiptul, folosindu-se de slăbiciunea poporului pentru animalele sacre. Tot de la egipteni avem astăzi obiceiul de a pune zgărzi la câini.
În Războiul Civil American (1861-1865), pe lângă misiunile de pază ale deținuților, câinii aveau un rol important în susținerea moralului pentru luptători. În Marele Război, câinii erau folosiți ca „ingineri”, fiind echipați cu echipamente de așezare a cablurilor și ajutând la trasarea de noi linii de comunicație. Find o țintă mai mică, soldații inamici care încercau să prevină comunicațiile între aliați nu îi puteau ataca. Între cele două Mari Războaie Mondiale, Armata franceză începuse să recruteze și să antreneze câini, care primeau costume pentru diferite misiuni de război. Animalele urmau să fie folosite în misiuni de patrulare, Cruce Roșie, curierat, căutare și santinele.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, câinii au fost forțați să îndeplinească noi roluluri. Trupele sovietice au dresat câinii să se furişeze sub tancurile germane în timp ce purtau mine magnetice. Minele distrugeau sau dezactivau tancul, ucigând și câinele. Un rol asemănător, l-au avut câinii în Irak și Afganistan, animalele având rolul de detectare a explozibililor, ajutând forțele americane și aliate să evite minele explozive. Astăzi, câinii de căutare și salvare sunt de ajutor persoanelor aflate în primejdie, dispărute sau rătăcite. Mai nou, se pare, şi... şobolanii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu