Șoc pe piețele financiare ale lumii. Standard and Poor's a scăzut ratingul SUA pentru prima dată în istorie

America-ar-putea-intra-in-faliment-in-august
America-ar-putea-intra-in-faliment-in-august

Agenţia de rating Standard and Poor's a scăzut, vineri, cu un punct nota Statelor Unite pentru datoria publică de la 'AAA' la 'AA+', pentru prima dată în istorie, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Nota anterioară, 'AAA', obţinută în 1941, a fost redusă cu un punct, la 'AA+', a anunţat Standard and Poor's într-un comunicat dat publicităţii.

Standard and Poor's este prima agenţie de rating care a luat asemenea măsuri, invocând 'riscurile politice' de a vedea această ţară adoptând măsuri insuficiente împotriva deficitului său bugetar.

Trezoreria americană a acuzat, vineri, agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's că a comis o eroare de 2.000 de miliarde de dolari în proiecţiile bugetare ce au servit ca bază pentru scăderea notei atribuite datoriei publice a SUA, transmite AFP.

'O evaluare viciată de o eroare de 2.000 miliarde de dolari vorbeşte de la sine', a declarat presei purtătorul de cuvânt al ministerul respectiv, după decizia Standard and Poor's de coborî această notă cu un punct, de la 'AAA' la 'AA+'.

Conform unei surse la curent cu discuţiile dintre agenţia de rating şi Trezorerie, Standard and Poor's a prezentat la miezul zilei textul ce justifică decizia sa.

Citește și:

Reuniune de urgenţă pentru măsuri anticriză a liderilor mondiali

Trezoreria a avertizat în acel moment agenţia că cifrele pe care le citează sunt false, cele referitoare la cheltuielile publice numite 'discreţionare' ( pe care Congresul le poate schimba la fiecare buget fără să amendeze legea) pe următorii 10 ani, precum şi raportul dintre datorie şi Produsul Intern Brut.

Sursa a menţionat că Standard and Poor's hotărâse atunci să elimine unele din aceste cifre din analiza publicată în final pe site-ul său, vineri seara la ora locală 20.13 (sâmbătă, 03.13, ora României)

"Poporul american şi partenerii noştri trebuie să ştie atât: Vom trece peste asta! Lucrurile se vor îmbunătăţi!", a spus preşedintele Barack Obama.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel