Administratorii unui fond de pensii private au delapidat peste 23 de milioane de lei din banii deponenților. BRD Societe Generale încearcă să se delimiteze de acest jaf, care ridică din nou în discuție modul în care sunt administrate fondurile de pensii private și încrederea în băncile care operează în România.
Publicitate
Reprezentanții băncii susțin că ”SAFPP BRD Pensii, adică Societatea de Administrare a Fondurilor Private de Pensii BRD Pensii este, în termenii legii, o societate comercială specializată, al cărei obiect de activitate este acela de administra fonduri de pensii”. Ca urmare, n-are legătură cu banca.
Dar, acționarii SAFPP-ului sunt Sogecap (51%) și BRD Groupe Société Générale (49%)". Iar Sogecap este compania de asigurări de viață și economii a grupului Société Générale. Este societatea-mamă a entităților care compun Societe Generale Group Insurance Business Line, în Franța și în străinătate.
Suveica de societății comerciale specializate este manevrată, oricum ai da-o, de aceeași multinațională: Société Générale.
Iar, în ceea ce privește supravegherea, istoricul firmei nu îți dă prea multă încredere.
În Paris, un angajat al băncii, Jerome Kerviel, folosind tranzacții fictive, a dat o gaură de 7 miliarde de euro, în 2008, potrivit Reuters.
Presa financiară scria la acel moment că supravegherea a lipsit, Kerviel fiind lăsat de capul lui ani la rând și validând el însuși câștigurile fictive ale filialei. Traderul opera excesiv cu bani cash, derulând operațiuni care au stârnit nedumerirea instituțiilor europene de control, dar nu au fost luate în seamă de multinațională.
Mai multe semnale de alarmă au fost ignorate de șefii lui Kerviel din divizia în care opera și de la centru, care s-a bucurat, probabil să noteze profiturile, cum spuneam, fictive, declarate de autorii fraudei (Kerviel a susținut permanent că este doar un țap ispășitor, iar mai mulți colegi operau în același fel, potrivit computerworld.com).
Ne dă de gândit, de asemenea, modelul de lucru în filiala în care opera Kerviel. Aceasta se afla în deficit cronic de personal, element care, combinat cu o creștere rapidă și o multiplicare rapidă a numărului de produse, a contribuit la un mediu de operațiuni haotic, ceea ce a făcut ca Kerviel să își ascundă mai ușor activitățile, scrie sursa citată.
Zeci de percheziţii au avut loc joi dimineaţă în 12 judeţe, dar şi în Capitală, într-un dosar de delapidare la BRD Pensii. Au fost vizate mai multe persoane juridice, dar şi 15 persoane fizice. Cei vizaţi sunt suspectaţi că şi-ar fi însuşit aproximativ 23,5 milioane de lei din conturile fondului.
”Poliţia Capitalei a pus în aplicare 80 de mandate de aducere şi 32 de ordonanţe de ridicare de înscrisuri la adrese din judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj, dar şi din Bucureşti. Anchetatorii au reţinut că în perioada 2019-2022, două persoane angajate în cadrul cadrul fondului de pensii, cu sprijinul unor apropiaţi şi a șapte persoane juridice, şi-ar fi însuşit şi folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii. Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiţilor şi ale celorlalte persoane fizice, cât şi prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăţi pentru achiziţii bunuri ori servicii fictive", potrivit Poliţiei Capitalei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu