Partidul Social Democrat german (SPD) dezbate joi în cadru formal posibila excludere din rândurile sale a fostului cancelar Gerhard Schröder din cauza legăturilor acestuia cu preşedintelui rus Vladimir Putin, transmite dpa.
Publicitate
Discuţiile vor avea la Hanovra, responsabilul local Christoph Matterne precizând că au fost primite 17 moţiuni de excludere care îndeplinesc criteriile formale.
Totuşi, o decizie a comisiei de arbitraj nu este aşteptată joi.
O excludere din partid este considerată improbabilă în rândurile SPD din motive juridice.
Fostul cancelar, care s-a aflat în funcţie între 1998 şi 2005, a fost criticat de mai mulţi ani pentru implicarea sa în companii de stat ruseşti şi este considerat un prieten apropiat al lui Putin.
După invadarea Ucrainei, presiunea de a se distanţa de Putin a crescut asupra lui Schröder. În mai, el a anunţat în cele din urmă că se retrage din consiliul de supraveghere al gigantului energetic rus Rosneft. De asemenea, Schröder a refuzat numirea în consiliul de supraveghere al Gazprom.
În urmă cu câteva zile, el a spus pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung că nu va renunţa la 'ocaziile de a discuta cu preşedintele Putin'.
Fostul cancelar a mai afirmat că nu crede într-o soluţie militară în Ucraina şi a întrebat de ce accentul este pus pe furnizarea de arme. 'Războiul se poate sfârşi doar prin negocieri diplomatice', a spus el, citat de FAZ.
După ce deputații europeni au observat că foști politicieni, precum Esko Aho, Francois Fillon și Wolfgang Schüssel, au demisionat recent din pozițiile lor din cadrul unor companii rusești, i-au cerut același lucru și fostului cancelar german, Gerhard Schröder.
În Parlamentul European se formase deja o alianță largă care dorea să ceară la următorul vot ca fostul cancelar german Gerhard Schröder să fie trecut pe lista de sancțiuni a UE din cauza relațiilor sale financiare cu Rusia.
Membrii Parlamentului European intenționează să facă apel la cele 27 de state membre să îl includă pe Schröder, președintele Consiliului de administrație al gigantului energetic rusesc Rosneft, pe lista de sancțiuni care deja include numeroși oficiali și directori de companii rusești.
Într-un comunicat oficial, emis joi de Parlamentul European, se aduce la cunoștință că deputații europeni solicită ferm ca Karin Kneissl și Gerhard Schröder să demisioneze din pozițiile lor în cadrul firmelor ruse.
Karin Kneissl, fosta șefă a diplomației austriece, a atras atenția presei din întreaga lume în 2018 când l-a invitat pe președintele rus Vladimir Putin la nunta sa unde a dansat cu acesta, fiind acuzată la momentul respectiv că subminează politica externă a UE față de Rusia.
În prezent fără partid, ea a fost numită în luna iunie a anului trecut în Consiliul de administrație al companiei de stat Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia.
Proiectul de rezoluție al Parlamentului European este „un adevărat semnal pentru Europa. Foștii cancelari trebuie să continue să ia în considerare bunăstarea statului lor după încheierea mandatului”, a declarat eurodeputatul german Stefan Berger pentru Die Welt, citat de HotNews.
În cazul în care Schröder și Kneissl rămân în posturile lor, deputații europeni solicită Consiliului UE „să extindă lista persoanelor afectate de sancțiunile UE pentru a include membrii europeni ai consiliilor de administrație a marilor companii rusești și politicieni care continuă să primească fonduri rusești”, arată proiectul.
Preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, l-a criticat pe fostul cancelar Gerhard Schröder pentru legăturile sale de afaceri cu Rusia, afirmând că multe lucruri făcute de acesta în mandatul de la conducerea executivului de la Berlin au fost eclipsate de comportamentul său ulterior, relatează duminică dpa.
Implicarea lui Gerhard Schröder în companii energetice ruse a ridicat semne de întrebare despre ţara noastră, în special din partea vecinilor noştri est-europeni, a spus Steinmeier.
Actualul şef al statului german a lucrat îndeaproape cu Schröder în trecut, ambii fiind membri ai Partidului Social-Democrat (SPD). Steinmeier a fost şeful de cabinet a cancelariei conduse de Schröder în perioada 1999-2005.
Am fost pe acelaşi drum împreună timp de 15 ani, dar de 17 ani îmi urmez propria cale politică, fără el. În această perioadă, Gerhard Schröder a luat decizii personale care ne-au separat, a explicat Frank-Walter Steinmeier.
În ultimii ani, Gerhard Schröder a devenit ţinta criticilor în Germania pentru funcţiile sale deţinute în companii de stat ruse şi pentru relaţiile sale apropiate cu preşedintele rus Vladimir Putin.
La rândul său, Frank-Walter Steinmeier a fost criticat recent pentru politica sa faţă de Moscova în ultimele două decenii. În cele din urmă, el a recunoscut că a făcut unele greşeli cu privire la Vladimir Putin.
În urmă cu câteva săptămâni, Gerhard Schröder a demisionat din funcţia deţinută în consiliul de supraveghere al companiei ruse Rosneft şi a respins o nominalizare a sa în boardul grupului Gazprom.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu