Europarlamentarul Victor Boștinaru a declarat pentru De Ce News că delegația Social-democrată română va cere în mod sigur audierea comisarului european al Justiției, Viviane Reding, pentru declarațiile făcute în legătură presupusele presiuni ale prim-ministrului Victor Ponta asupra Curții Constituționale (CC).
După ce președintele Comisiei de la Viena, Gianni Buquicchio, a cerut marți autorităților publice și partidelor politice să "respecte în totalitate" independența CC, apelul acestuia a fost urmat de intervenția comisarului european pentru Justiție Viviane Reding, care a declarat că împărtășește avertismentele șefului Comisiei de la Viena.
Intervenția nu a fost privită cu ochi buni de social-democrați. Membru al grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European, Victor Boștinaru, a prezentat pentru De Ce News posibilile măsuri care urmează a fi luate de sociali-democrați, ce pot include audierea sau impeachment-ul comisarului european. "În mod sigur Delegația Social - democrată română va cere acest lucru (impeachment-ul n.r) grupului socialist și democrat, pentru că doamna Reding s-a comporat ca un bun reprezentant PPE, dar în nici un caz ca un comisar European, pentru că primul lucru care trebuia făcut era acela de a fi un gardian al tratatelor. Comisia Europeană este gardianul tratatelor și trebuie să aibă grijă, ca pe de o parte acordurile europene să fie respectate, iar pe de altă parte, comisia ca atare să se poziționeze de fiecare dată corect și echilibrat pe baza unor informări complete și obiective. Ceea ce în cazul României nu s-a întâmplat deloc," ne-a declarat europarlamentarul.
Boștinaru consideră că Viviane Reding s-a autopronunțat, când ar fi trebuit de fapt să consulte judecătorii Curții Constituționale pentru a obține o imagine completă a conflictului desfășurat. " Comisara Reding s-a antepronunțat pe Twitter, dacă nu mă înșel . Dânsa nu a stat de vorbă eventual, cu cei trei judecători ai CC, care alaltăieri și ieri au denunțat tocmai încălcarea flagrantă de către alți judecători ai CC, a regulamentului și legii de funcționare a Curții. Au denunțat acțiuni cu caracter politic al unor reprezentanții ai Curții Constituționale. Ori aș vrea să văd că în cazul României, doamna Reding se comportă ca un comisar european și nu reprezentat al Parlamentului Popular European (PPE)," a precizat social-democratul. Acesta a subliniat că datorită modului în care a intervenit comisarul european pentru Justiție în situația din România, "în mod cert, delegația noastră va face demersurile necesare în toamna acestui an."
După Viviane Reding, și europarlamentarul german Elmar Brock și-a exprimat opiniile cu privire la conflictul intern, considerând "intolerabile" presupusele presiuni exercitate de prim-ministrul Victor Ponta asupra Curții Constituționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News