În anul 2014 Grupul PPE, Grupul Socialist și Grupul ALDE au căzut de acord să sprijine aceiași candidați pentru poziția de Președinte al Parlamentului European (PE).
Publicitate
Acordul era valabil pe durata legislaturii 2014-2019. Potrivit actului, în prima jumătate a mandatului, socialistul Martin Schulz (Germania), a fost ales Președinte cu sprijinul Grupului PPE, urmând ca în a doua parte a mandatului, funcția să revină celui mai mare grup din PE, Grupul PPE (centru-dreapta), scrie EPPGroup.eu
Conform sursei citate, socialiștii și ALDE încalcă acordul de onoare prin nominalizarea unor candidați proprii.
Candidatul din partea PPE este Antonio Tajani.
"Am încredere că dl. Antonio Tajani este cel mai bun candidat pentru funcția de Președinte al Parlamentului European, având în vedere bogata sa experiență politică precum și solida cunoaștere a instituțiilor europene în cadrul cărora a acționat ca Vicepreședinte al Comisiei Europene și apoi al Parlamentului European", a declarat Theodor Stolojan.
Adina Vălean, Vicepreședinte al PE, a adăugat că: "Antonio Tajani este un politician cu o viziune clară asupra viitorului Europei și asupra rolului Parlamentului European în democrație. Românii vor descoperi un aliat puternic care va sprijini România europeană și drepturile cetățenilor ei. "
Europarlamentarii îl vor desemna prin vot marți 17 ianuarie, la Strasbourg, pe președintele Parlamentului European pentru următorii doi ani și jumătate.
Din partea socialiștilor candidează Gianni Pittella în timp ce candidatul ALDE este Guy Verhofstadt.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu