Partidul Socialiștilor din Republica Moldova l-a informat pe Oleg Vasnețov, ambasadorul Rusiei la Chișinău, despre proiectul de lege care legiferează prezența trupelor ruse de ocupație în Transnistria.
În timp ce o treime din teritoriul Republicii Moldova este ocupat ilegal de Rusia, conducerea Partidului Socialiștilor informează ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, despre inițiativele legislative privind consolidarea statutului de neutralitate a statului. Mai exact, este vorba despre proiectul deputaților comuniști și socialiști care are drept scop legiferarea prezenței trupelor ruse în regiunea transnistreană.
PSRM a publicat un comunicat de presă ca urmare a întrevederii secretarului executiv al formațiunii, Vlad Batrîncea, și membrului Comitetului Executiv al partidului, Olga Cebotari, cu ambasador Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. Potrivit acestui comunicat, „interlocutorii au discutat mai multe subiecte din sfera relațiilor comercial – economice și alte chestiuni din domeniul cooperării bilaterale”.
„Conducerea PSRM a reiterat necesitatea consolidării legislative a statutului de neutralitate a Republicii Moldova și a inadmisibilității atragerii țării noastre în conflicte de orice gen”, se arată în comunicat.
Agenția de stat din Rusia, TASS, precizează că în cadrul acestei discuții, Vasnețov a fost informat de către PSRM despre „inițiativele legislative privind statutul de neutralitate”.
De menționat că unica inițiativă legislativă cu care a venit PSRM în ultima perioadă este cea care propune „interzicerea desfășurării trupelor și armelor străine pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepția celor care aparțin Federației Ruse”.
„Domeniul de acțiune a prezentei legi nu se extinde asupra regiunii transnistrene până la soluționarea pașnică a conflictului apărut pe teritoriul acesteia”, declara Vlad Bătrîncea la sfârșitul lunii martie.
De asemenea, în regiunea transnistreană staționează ilegal circa 2000 de soldați ruși, inclusiv din Grupul Operațional al Trupelor Ruse (GOTR). Autoritățile de la Chișinău consideră prezența trupelor ca fiind una ilegală, solicitând de nenumărate ori evacuarea lor de pe teritoriul Republicii Moldova. De fiecare dată, Moscova a răspuns negativ la cererea Chișinăului.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat la data de 15 martie o decizie prin care regiunea transnistreană a fost recunoscută ca fiind un teritoriu, „ocupat printr-un act de agresiune militară de către Rusia împotriva Republicii Moldova”, scrie Deschide.md.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News