Societatea Română de Radioprotecție, despre pericolul ca Rusia să distrugă Cernobîl

Societatea Română de Radioprotecție, despre pericolul ca Rusia să distrugă Cernobîl / Foto: Pixabay, de sergiiasvn
Societatea Română de Radioprotecție, despre pericolul ca Rusia să distrugă Cernobîl / Foto: Pixabay, de sergiiasvn

Societatea Română de Radioprotecție transmite că este greu de crezut că soldații ruși vor distruge combustibilul nuclear de la Cernobîl, dacă acesta mai există și avertizează că în Ucraina sunt alte 15 reactoare nucleare care funcționează, iar distrugerea unuia ar produce un nou „Cernobîl” cu efecte devastatoare asupra Europei, însă și asupra Rusiei.

'Legat de cucerirea de către Rusia a Centralei de la Cernobîl, despre care se vorbește la multe posturi TV, doresc să fac câteva precizări:

- centrala nu mai funcționează din anul 2000, deci nu mai produce curent electric,

- reactorul 4 a explodat în 1986,

- reactoarele 1-3 au fost închise treptat până în 2000, după care a început dezafectarea lor,

- cea mai mare parte a combustibilului nuclear uzat a fost transferată în Rusia pentru tratare,

- este greu de crezut ca soldații ruși, dacă știrea este corectă, să detoneze sau să distrugă combustibilul nuclear, dacă acesta mai există,- legat de contaminarea radioactivă a mediului, primul stat care va fi afectat, în afara Ucrainei, ar fi Belarus.

În 1986, Zona Gomel din Belarus a fost cea mai contaminată radioactiv, - nu cred că se va avea în vedere ceva deosebit legat de cucerirea acestei centrale de către ruși în afara unui impact mediatic.

Pe teritoriul Ucrainei funcționează alte 15 reactoare nucleare; distrugerea unuia ar putea produce un nou „Cernobîl” cu efecte devastatoare asupra Europei, dar și asupra Rusiei. Având în vedere ce s-a întâmplat în 1986 la Cernobîl și în 2011 la Fukushima, poate că autoritățile de la Kremlin și Comandanții armatei ruse vor trata cu multă atenție situația reactoarelor nucleare din Ucraina.', transmite Ion Chiosilă, pe pagina de Facebook a Societății Române de Radioprotecție.

Autoritățile ucrainene spun că există semne de creștere a nivelului de radiații la Cernobîl

Armata rusă a ocupat zona Cernobîl, stârnind o îngrijorare deosebită. Agenția nucleară ucraineană a declarat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl, conform Sky News.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major, produs la 26 aprilie 1986, când a avut loc o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. 

Curtea Penală Internațională ar putea investiga orice crime de război sau acte de genocid în Ucraina

Curtea Penală Internațională a anunțat, vineri, 25 februarie, că urmărește Ucraina și ar putea investiga orice „acte de genocid" și „crime de război" observate acolo, scrie CNN.

„Reamintesc tuturor părților care desfășoară ostilități pe teritoriul Ucrainei că biroul meu își poate exercita jurisdicția și investiga orice acte de genocid, crime împotriva umanității sau crime de război comise pe teritoriul Ucrainei începând cu 20 februarie 2014", a declarat procurorul CPI, Karim A.A. Khan.

„Biroul meu va continua să monitorizeze îndeaproape situația din Ucraina", a adăugat acesta. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel