Sociologul Alfred Bulai a comentat pentru DeCe News sondajul IMAS în care se arată că USL a scăzut la 49,2% în timp ce PDL are parte de o mică creştere. El susţine că aceste scoruri nu pot fi interpretate ad-literam în acest moment pentru că nu există conjunctura electorală dinainte de alegeri. Scăderea USL se înscrie în marja de eroare a sondajului de 3% şi tocmai de acea nu poate fi considerată o pierdere în adevăratul sens al cuvântului.
"La USL este un gen de plafonare, ei aici se învârt la 50%. Un sondaj efectuat cu un an înainte de alegeri nu spune nimic pentru că atunci se dinamizează votul şi unii o pot lua în jos sau în sus, depinde ce fac în campanie. În sondajele anterioare, cu USL la 60%, era vorba de impactul de moment cu unirea celor 2 partide, o emulaţie, dar până la alegeri mai avem mult şi cu o campanie înţeleaptă ar putea păstra peste 50%. Din păcate nu se întrevăd nici măcar zorii unei astfel de campanii", a declarat Alfred Bulai.
Sociologul consideră că procentul PDL este unul firesc în acest moment. "UN PDL aflat la cel mult 20%, este firesc. Situaţia de criză, măsurile luate. Dar până la alegeri mai este mult şi, în conjunctura actuală, lucrurile pot lua întorsături ciudate. Partidul Poporului a luat nemulţumiţii de la PDL, dar se află pe un val de simpatie pentru situaţia cu neacordarea dreptului de a funcţiona ca un partid. Cu toate acestea, până la alegeri, există posibilitatea să piardă aproape tot, iar aceşti oameni să se întoarcă la PDL", mai susţine Bulai.
Conform sondajului, USL ar obţine 49,2% din voturi, sub obiectivul proclamat încă de la înfiinţarea alianţei şi anume strângerea a peste jumătate plus unu din opţiunile alegătorilor. PDL este cotat cu 21,5% în timp ce Partidul Poporului, patronat de Dan Diaconescu, ar obţine 11,8% din voturi. Pragul electoral ar mai fi depăşit de PRM cu 6,4 % şi de UDMR cu 5,7%. UNPR şi PNG au în jur de 1%, sub pragul electoral de 5%, arată un sondaj realizat de IMAS la comanda Adevărul.
Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 9-17 decembrie 2011. Cercetarea sociologică a fost realizată pe un eşantion de 1.041 de persoane, şi are o marjă de eroare de +/-3%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News