Sociologul Alfred Bulai a făcut analiza sondajului IMAS comandat de Adevărul şi a spus că în acest moment USL putea să stea mult mai bine, dacă nu declanşa scandalul Geoană-Ponta exact în momentul în care a explodat bomba în cazul Apostu. Greşelile USL sunt speculate de Partidul Poporului care mizează pe nemulţumiţi şi pe cei care nu sunt de acord cu activitatea Opoziţiei. Bulai consideră că în acest moment, cu un an înainte de alegeri, nu se pot face calcule concrete pentru că până la alegeri se vor mai schimba foarte multe date politice.
[caption id="attachment_131215" align="aligncenter" width="620" caption="sursa: Adevărul"][/caption] Sondajul IMAS se înscrie în linia sondajelor din ultimul timp, dar scoate la iveală şi două aspecte destul de importante. În Transilvania UDMR fură din procentele USL, iar în Muntenia Partidul Poporului bate PDL."Un astfel de sondaj are o marjă de eroare de +/-3% de aceea zecimalele nu sunt importante. Partidul Poporului creşte pe o baza destul de nesănătoasă. Ei eu au profitat de valul de simpatie cu neacordarea dreptului de a-şi face partid, dar acum nu transmit decât un singur mesaj şi se bazează exclusiv pe nemulţumiţi. Aceştia provin din pătura socială mai săracă şi sunt în general telespectatori fideli ai OTV. La fel de uşor cum i-au câştigat îi vor pierde până la anul, dacă continuă tot aşa. Faptul că acum au depăşit PDL este irelevant. O parte dintre pedeliştii nemulţumiţi se vor întoarce tot la PDL înainte de alegeri, pentru că nu vor avea altă opţiune de vot", a declarat Bulai.
Despre USL acesta susţine că aplică strategii greşite şi creează nişte aşteptări pe care apoi nu le respectă. "USL în loc să prindă în această peioadă peştele cel mare, au dat-o în bară. Ei au venit pe nepusă masă cu scandalul Geoană prin care practic au închis cazul Apostu. În momentul respectiv Opoziţia putea să speculeze şi să dea o lovitură grea PDL, aşa i-a ajutat să bage murdăria sub covor. Ba mai mult, au spus că au o strategie foarte puternică în ceea ce priveşte postul de la Senat şi, când colo, a fost o problemă rezolvată în 20 de minute de PDL", a mai precizat Bulai.
Sociologul consideră că până la anul se mai pot schimba foarte multe lucruri, mai ales dacă se schimbă legea electorală. El consideră că în acest moment PDL îşi asumă pierderea alegerilor, dar încearcă să minimalizeze pagubele. Schimbarea pragului electoral de la 5 la 3% ar aduce după sine intrarea a cel puţin încă 2 partide în Parlament şi PDL va specula asta.
"În ceea ce priveşte UDMR este clar că ei calculele şi le fac pe zona de maghiari. Chiar dacă au mai apărut nişte partiduleţe ungureşti, nu va conta pentru că tot UDMR va fi mai sus. Ei îşi pun problema pragului electoral şi niciun lider maghiar nu este atât de nebun încât să rişte Parlamentul.", a conchis Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News