Sociologul Alfred Bulai: Cine-l înlocuiește pe Corneliu Vadim Tudor pe scena politică

Sociologul Alfred Bulai a comentat, pentru dcnews.ro, schimbarea clasei politice după moartea tribunului Corneliu Vadim Tudor, o imagine care pare de neînlocuit pe scena politică. 

Corneliu Vadim Tudor a fost o personalitate complexă, cu o retorică politică dură, cu izbucniri comportamentale, un om cu o bogată cultură, care a scris zeci de cărți. Fondator al Partidului naționalist România Mare, Corneliu Vadim Tudor avea un electorat bine definit, unul care în anul 2000 era aproape să dea președintele României cu 33,17% din voturi. A fost pe locul al doilea atunci Corneliu Vadim Tudor și era foarte aproape să fie președintele României, dacă nu se mobilizau ceilalți politicieni tradiționali de pe scena politică. 

Două momente cruciale, în care Corneliu Vadim Tudor a pierdut electorat

Întrebat cine-i va lua locul lui Corneliu Vadim Tudor pe scena politică, sociologul Alfred Bulai a declarat, pentru dcnews.ro, că tribunul "Corneliu Vadim Tudor pierduse din electoratul naționalist la alegerile prezidențiale din 2004, când Traian Băsescu i-a preluat o parte din discursul politici și o parte votanți". Atunci, Traian Băsescu s-a adresat oamenilor nemulțumiți de politicienii corupții, oamenilor frustrați de condițiile de viață.

În 2004, tribunul a pierdut o partea din electorat în favoarea lui Traian Băsescu. La alegerile prezidențiale din 2004, tribunul a primit 12,57% din voturi. Dar, cea mai mare parte a electoratului a pierdut-o în 2009. Potrivit sociologului Alfred Bulai, "Corneliu Vadim Tudor a pierdut electoratul naționalist când s-a dus în Parlamentul European", în iunie 2009, pe lista PRU, partid naționalist. Ulterior, tribunul a rămas fără partid. În iunie 2013, a fost revocat de la conducere. 

De ce rămâne tribunul de neînlocuit

Chiar dacă a avut două momente cheie în care și-a pierdut din electorat, Corneliu Vadim Tudor pare de neînlocuit pe scena politică românească. În opinia sociologului Alfred Bulai, România se confruntă cu o criză: "Principala criză este cea a politicienilor. În tânăra generație de politicieni, nu există un politician care să poată prelua sarcina naționalistă". Sociologul subliniază că un politician tânăr poate avea discursul naționalist, dar pentru a-l înlocui pe Corneliu Vadim Tudor, trebuie să aibă și imaginea unui politician naționalist, o imagine convingătoare. Când discursul nu este asociat cu imaginea politicianului, apare o ruptură, iar mesajul naționalist nu ajunge la electorat, nu are putere de convingere.  

În plus, pe lângă problema de imagine, mai este una, de cultură. În ciuda discursurilor sale care stârneau reacții, Corneliu Vadim Tudor avea o mare cultură, subliniază Alfred Bulai: "Nu mai sunt politicieni cu o cultură comparabilă. Era un intelectual, care reușea să impresioneze electoratul prin cunoștințele sale". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel