Cristian Socol atrage atenţia asupra faptului că nu paturile ATI insuficiente sunt problema în această perioadă în care cazurile de infectare cu noul coronavirus au crescut.
"Dezbaterea este pe lângă - nu problema numărului de paturi ATI este problema structurală, ci deficitul de medici - de exemplu de medici ATI.
Dacă va exista vreo criză dramatică în timpul crizei sanitare aceea va fi legată de lipsa resursei umane, de lipsa medicilor - de exemplu cei specializati in ATI anestezie si terapie intensiva!", transmite Cristian Socol.
"Numărul de medici rămâne încă redus pentru a acoperi nevoile de îngrijire a sănătăţii populaţiei ţării noastre, comparativ cu alte state europene. Valori mai mici ale indicatorului s-au înregistrat în Polonia (258 medici la 100 mii locuitori, în anul 2017). Cele mai mari valori ale acestui indicator s-au înregistrat, în anul 2017, în Grecia (607 medici la 100 mii locuitori).
Jumătate dintre medici lucrează în doar cinci judeţe, iar Bucureştiul atrage 21% din numărul total de doctori. Câte judete nu au deloc specialisti in ATI sau au 1 specialist astfel incat nu se pot efectua gărzi? Din cei 1000 de medici ATI câți sunt in cele 10 judete care asigura 80% din valoarea adaugata economica din România?", întreabă Cristian Socol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu