Cristian Socol analizează cifrele economice ale momentului.
"42,2% din PIB datorie guvernamentală, față de 34,6% din PIB în oct 2019 (redusă de la 37,3% din PIB în 2016). România se îndreaptă spre o criză de insolvență fiscal-bugetară (criză de lichiditate), așa cum am mai avut în perioada 2009-2011.
Din păcate o nouă veste tristă despre derapajul macroeconomic grav în care se află România în aceste momente. Ministerul Finantelor Publice a publicat azi cifrele la iulie 2020 privind ponderea datoriei guvernamentale în PIB. Aceasta a explodat la 42,2%, cu alte cuvinte ceea ce estima Consiliul Fiscal pentru sfârșitul de an curent s-a atins la doar 7 luni. Viteza de împrumut în anul 2020 a fost cuprinsa intre 800 si 1000 euro pe secundă, total nesustenabil", transmite Cristian Socol.
"Datoria publică (cea care conține și datoria locală) a ajuns la un neverosimil 49% din PIB. Este un derapaj nemaiîntâlnit în perioada postdecembristă.
Viitorul este amanetat. Peste 10 ani de zile va exista presiune asupra cheltuielilor bugetare pe canalul creșterii cheltuielilor cu dobânzile la buget. România deja se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană", atenţionează Socol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News