Procesul lui Socrate, care a avut loc în anul 399 î.e.n. a fost reluat în SUA cu ocazia unei ceremonii de strângere de fonduri pentru Muzeul Naţional Elenic din Chicago, fiind folosiţi magistraţi de renume din SUA.
Socrate a fost condamnat la moarte de judecătorii atenieni pentru nerecunoaşterea zeilor şi coruperea tinerilor, dându-i-se să bea o fiertură otrăvitoare din cucută.
Procesul a fost recreat acum în SUA, cu ocazia unei ceremonii de strângere de fonduri pentru Muzeul Naţional Elenic din Chicago, fiind folosiţi magistraţi de renume din SUA.
Procurorul a fost Patrick Fitzgerald, renumit în America pentru cazurile în care a trimis după gratii capi ai mafiei, dar şi reprezentanţi ai Casei Albe sau un guvernator. Avocatul lui Socrate a fost Dan Webb, unul dintre cei mai scumpi avocaţi din SUA, care are printre clienţi numeroşi politicieni.
Patrick Fitzgerald, recunoscut ca un procuror care determină acuzaţii să-şi recunoască vinovăţia înainte de proces, a declarat că nu crede că ar fi putut face acest lucru în cazul lui Socrate.
"Socrate nu era un om care să facă compromisuri", a declarat Fitzgerald. Procurorul şi-a pledat cauza, afirmând că verdictul dat de atenieni în urmă cu 2.400 de ani este privit azi ca o crimă împotriva gândirii libere pentru că povestea a fost spusă de Platon, discipolul lui Socrate, care nu poate fi considerat un martor obiectiv.
"Atenienii sunt acuzaţi pe nedrept. Platon a prezentat doar varianta lui subiectivă", a spus Patrick Fitzgerald.
Pat Collins, un alt procuror care l-a asistat pe Fitzgerald, a afirmat că lipsa de respect pentru zei era o faptă periculoasă în Grecia Antică. Zeii erau consideraţi personaje răzbunătoare, care pot pedepsi un întreg oraş pentru lipsa de respect a unui singur individ.
"L-a persiflat pe Zeus. A zis despre lună că este o grămadă de gunoi. Să te iei de zei însemna un pericol real, pentru atenieni. Zeii au memorie şi sunt ranchiunoşi", a pledat Pat Collins.
Juriul, format din mai bine de 1.000 de persoane care au luat parte la strângerea de fonduri, a dat verdictul vinovat în cazul filosofului.
Judecătorul de caz, Richard Posner, a acceptat verdictul, afirmând că Socrate era "un excentric" care "a influenţat tinerii din Atena", însă nu în aşa măsură încât să reprezinte un pericol public.
Judecătorul a adăugat că, în lumina verdictului, pedeapsa pe care ar acorda-o ar fi o amendă minimă. (Sursa: jurnalul.ro)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu