Persoanele care trăiesc cu insuficiență cardiacă – o afecțiune cronică în care mușchiul inimii nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului – sunt adesea sfătuite să urmeze diete sărace în sare.
Motivul din spatele acestei recomandări este că sarea conține sodiu și prea mult sodiu poate provoca retenție de lichide, potrivit .
Limitarea sodiului alimentar poate ajuta la minimizarea acumulării de lichid suplimentar în jurul inimii și plămânilor și în picioarele pacienților cu insuficiență cardiacă.
Se crede că acest lucru poate ușura povara unei inimi deja suprasolicitate și poate reduce unele dintre simptomele negative asociate cu această afecțiune, cum ar fi umflarea, oboseala și tusea.
Până acum, totuși, au existat puține dovezi științifice care să susțină această afirmație.
Cu toate acestea, un nou studiu publicat în The LancetTrusted Source indică faptul că dietele sărace în sare pot reduce într-adevăr aceste simptome neplăcute și pot îmbunătăți calitatea generală a vieții oamenilor.
Persoanele care au primit consiliere dietetică au reușit o reducere mai mare a consumului de sodiu decât grupul care nu a primit-o.
Înainte de studiu, pacienții luau în medie 2217 mg pe zi.
La sfârșitul studiului de un an, pacienții care au primit îngrijire obișnuită încă aveau în medie aproximativ 2.073 mg de sodiu zilnic.
Pe de altă parte, pacienții care au primit consiliere consumau mult mai puțin la o medie de 1.658 mg pe zi. Rezultatele au fost însă mixte.
Când a fost vorba de ratele de deces din orice cauză, nu a existat nicio diferență reală între cele două grupuri.
Acolo unde restricția de sodiu a făcut diferența, totuși, a fost în calitatea vieții oamenilor.
Ei au descoperit, de asemenea, îmbunătățiri în evaluarea severității insuficienței cardiace.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu