Un șofer de 70 de ani a fost amendat după ce a condus pe contrasens pe drumul express dintre Craiova și Pitești.
Un incident care putea avea urmări grave a avut loc pe drumul de mare viteză dintre Craiova și Pitești.
Evenimentul s-a petrecut pe Expres 12, la kilometrul 63, între Craiova și Pitești, fiind filmat de un alt participant la trafic, vizibil șocat. Bărbatul de 70 de ani conducea un autoturism Dacia Logan alb.
Șoferul inconștient, identificat ulterior drept Ionel I., din Slatina, circula pe banda a doua, cea destinată depășirilor. Individul îi obliga practic pe ceilalți participanți la trafic să efectueze manevre riscante pentru a-l evita. Pe drumul expres, viteza maximă permisă este de 120 de kilometri pe oră, așa că orice manevră de evitare putea duce la un accident de proporții. În videoclipul realizat de celălalt șofer, se observă cum acesta a fost la un pas de un accident frontal de câteva ori, pe măsură ce mașinile care circulau regulamentar se apropiau cu viteză de vehiculul condus greșit pe contrasens.
Șoferul aflat pe sensul regulamentar a sunat la 112.
Echipajul Serviciului Rutier s-a mobilizat rapid, iar șoferul a fost oprit în prima parcare disponibilă de pe drumul expres. Ionel I. conducea un Dacia Logan și se afla în mașină cu alți doi pasageri, o femeie și un copil, și, potrivit verificărilor poliției, deținea un permis de conducere valid din anul 1986, cu categoriile AM, B1 și B.
După ce polițiștii au efectuat verificările necesare, Ionel I. a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 102, alin. 4, lit. c din Ordonanța de Urgență 195/2002R privind circulația pe drumurile publice. Acesta a primit o amendă de 1.485 de lei și i s-a reținut permisul de conducere pentru o perioadă de 120 de zile.
Începând de duminică, 27 octombrie, pietonii și șoferii din România vor putea sesiza comportamentul agresiv al celorlalți participanți la trafic prin intermediul unei funcționalități integrate în aplicația Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Această facilitate va permite transmiterea reclamațiilor însoțite de probe, cum ar fi înregistrări video, pentru a sprijini măsurile de prevenire și sancționare a comportamentelor agresive pe drumurile publice.
Poliția Română a subliniat importanța acestei inițiative într-un comunicat de sâmbătă, precizând că „prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune”, iar scopul acestei măsuri este de a proteja victimele și de a trage la răspundere pe cei care comit acte agresive în trafic. Începând cu 27 octombrie 2024, secțiunea ESAR (Sesizări Abateri Rutiere) din aplicația M.A.I., disponibilă pe hub.mai.gov.ro, va permite oricărui utilizator să depună o sesizare cu privire la comportamentul agresiv al șoferilor în trafic.
Pentru a înregistra o plângere, utilizatorii vor trebui să ofere anumite date obligatorii, printre care informațiile de identificare ale persoanei care face sesizarea: nume, prenume, cod numeric personal sau, după caz, cod de identificare, precum și datele de contact, număr de telefon și adresa de corespondență. De asemenea, se va solicita o declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea faptelor sesizate și a probelor prezentate, care pot fi înregistrări audio-video sau video. Sesizarea trebuie să includă data, ora, locul incidentului și orice alte detalii care pot ajuta la identificarea zonei în care a avut loc abaterea rutieră, precum și semnătura reclamantului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu