Șoferii care vor avea nevoie de o nouă asigurare RCA în următoarea perioadă

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Sute de mii de șoferi vor avea nevoie de o nouă asigurare RCA în următoarea perioadă.

Guvernul a adoptat în ședința de joi, 5 octombrie 2023, actul normativ necesar prelungirii cu trei luni, până la data de 31 decembrie 2023, a duratei de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023. Prin urmare, vor fi mulți șoferi care vor avea nevoie de o poliță nouă în următoarea perioadă.

Ștefana Todică a explicat în cadrul emisiunii iBani de la Pro Tv ce ar trebui să facă cei care au polițe Euroins valabile, până pe 7 decembrie.

"Tarifele RCA sunt plafonate încă trei luni. Guvernul a decis acest lucru în strânsă legătură cu numărul mare de șoferi care au încă asigurare Euroins.

Ce pot face cei care au polițe Euroins

Cu alte cuvinte măsura este valabilă acum până pe 31 decembrie. Sunt 1,5 milioane de mașini cu o astfel de poliță în prezent, adică aproximativ 15% din întregul parc auto. Valabilitatea acestor polițe a fost de asemenea prelungită de Guvern, până pe 7 decembrie.

Cei care au polițe Euroins valabile vor trebui să încheie una nouă după această dată. Până atunci însă, vă reamintim, aceste asigurări pot fi denunțate, adică anulate, printr-o solicitare la Fondul de Garantare a Asiguraților și astfel poate fi și recuperată diferența de primă pentru perioada cât ar mai fi fost valabilă.

Atenție, procedura poate să dureze, așa că e bine să vă ocupați din timp de acest aspect, dacă vreți să mai recuperați ceva.

Pentru că va fi un număr mare de șoferi - peste 800.000 potrivit Ministerului de Finanțe - care vor fi nevoiți să încheie așadar o poliță nouă la început de decembrie și tarifele au fost plafonate. Asta nu înseamnă însă că ne putem aștepta să plătim la fel ca anul trecut, pentru că prețurile au fost înghețate la nivelul tarifelor practicate de firmele de asigurare la finalul lunii februarie", a explicat Ștefana Todică.

Cum a evoluat prețul unei asigurări RCA în ultimii ani

Ștefana Todică a explicat și cum a evoluat prețul unei asigurări în ultimii ani.

"Vedem că față de 2021 plătim acum aproape dublu. Pentru prima jumătate a acestui an, o poliță a costat în medie aproape 1.200 de lei, în timp ce anul trecut a fost cu aproape 50 de lei mai ieftină, însă acum doi ani prima medie era 639 de lei.

Cei care trebuie să încheie o poliță în următoarea perioadă se pot aștepta la prețuri mai mari față de anul trecut, chiar dacă tarifele sunt plafonate. De exemplu, pentru un autoturism fără incidente polița se scumpește de la 1.000 de lei, cât costa în toamna anului trecut, la 1.500 de lei, cât este acum cea mai ieftină variantă. Alții au simțit deja creșteri anul acesta. De exemplu, un șofer care a încheiat polița în vară a plătit cu 300 de lei în plus față de anul trecut.

Lucrurile diferă însă de la caz la caz. Poate pentru unii prețul nu crește, dar e bine să analizați bine ofertele după ce le primiți, să cereți de la mai multe companii, mai ales că poate aveți șanse să obțineți un preț mai mic. E util să comparați și cu tarifele de referință", a mai explicat aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel