Vine vara, iar mașinile parcate în soare se pot încinge foarte mult. Materialele din plastic din habitaclu pot degaja substanțe periculoase printre care și benzenul.
Când ne aşezăm în maşină şi pornim motorul, pornim şi aerul condiţionat, fără să ne gândim la pericolul la care ne expunem (şi la care expunem şi pasagerii). Atunci parcăm mașina în soare, cu geamurile închise, duce la acumularea benzenului în interior. Astfel, se poate acumula o cantitate de 400 - 800 de miligrame de benzen, scrie Top Buzz.
La temperaturi mai mari de 16 grade Celsius, nivelul de benzen poate atinge şi 4.000 mg, de 40 de ori nivelul permis de benzen.
Oamenii inhalează benzenul acumulat în maşină, o substanţă cancerigenă care afectează rinichii, ficatul şi ţesutul osos. Mai mult, organismul depune eforturi însemnate de a elimina substanţa.
De obicei, manualele instruiesc şoferul să deschidă geamurile înainte de pornirea aerului condiţionat, dar nu explică şi de ce.
Explicaţia este aceea că înainte ca aerul condiţionat să sufle aer rece, elimină o cantitate de aer cald, alături de benzen. Aşadar, alături de benzenul deja existent, se mai adaugă şi cel eliminat de aerul condiţionat.
Aşadar, înainte de a face orice, este recomandat să ţineţi uşile/geamurile deschise, chiar dacă nu simţiţi niciun miros specific. Chiar şi după pornirea motorului, geamurile trebuie să fie deschise pentru câteva minute.
Vezi și: Speranțe pentru bolnavii de cancer. Noi centre de tratament
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News