Centrul John Innes a primit lumina verde de la Guvernul britanic pentru a efectua studii în teren cu un soi de grâu modificat genetic, biofortificat pentru a produce făină albă de înaltă calitate, cu un conținut ridicat de fier.
Testările în teren vor fi efectuate pe parcursul a trei ani, între 2019 și 2022, în condiții limitate, pe terenurile de la John Innes Center, între lunile aprilie și septembrie ale fiecărui an.
În prezent, făina albă este fortificată cu pulbere de fier sau săruri de fier la niveluri de reglare de 16,5 micrograme/gram. Dacă testele de teren vor decurge fără probleme, este de așteptat ca acest nou soi de grâu să producă un conținut de fier mai mare de 20 micrograme/gram.
Potrivit lui Janneke Balk, lider de proiect la Centrul John Innes, echipa a prioritizat biofortificarea făinii albe pentru a încuraja oamenii să mănânce produse din cereale integrale. "Prin producerea făinii albe cu un conținut ridicat de fier, putem ajunge la mai mulți oameni și putem avea un impact mai mare asupra sănătății publice", a explicat Balk.
Întrucât este un proiect derulat în mod public, fermierii ar putea accesa și utiliza în mod liber acest soi, o cultură care va face obiectul reglementărilor organismelor modificate genetic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu