Șoigu i-a raportat lui Putin că Rusia a cucerit capul de pod ucrainean din Herson, însă Kievul și rapoartele din teren nu confirmă informația / video

Agerpres
Agerpres

Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Federația Rusă, i-a raportat, ieri, lui Vladimir Putin că Federația Rusă a reușit să captureze capul de pod ucrainean de pe malul stâng al Niprului.

Serghei Șoigu a susținut că forțele ruse au capturat complet Krynky, satul aflat pe malul stâng al Niprului, deși dovezile vizuale disponibile și rapoartele ucrainene și ruse sugerează că forțele ucrainene își mențin capul de pod limitat în zonă, transmite ISW.

Șoigu a susținut în timpul briefing-ului său cu Putin că forțele ruse au eliberat satul Krynky, deși Putin a susținut că forțele aeriene ruse (VDV) și comandantul grupării de forțe „Dnepr”, generalul colonel Mihail Teplinsky i-au spus că în localitate a mai rămas personal ucrainean.

Șoigu a respins afirmația lui Teplinsky și a descris eforturile Rusiei de a elimina capul de pod ca un efort finalizat cu succes și a lăudat elementele VDV nespecificate și Brigada 810 Infanterie Navală.

ISW nu a observat nicio dovadă vizuală a progreselor recente notabile ale Rusiei în apropierea capului de pod ucrainean din satul Krynky până ieri, iar purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, colonelul Nataliya Humenyuk a raportat că forțele ucrainene continuă să-și extindă treptat capul de pod în zonă. Milbloggeri ruși au susținut că luptele regulate de poziție au continuat lângă Krynky pe 19 și 20 februarie și nu au observat niciun succes rusesc în zonă.

Probabil că Kremlinul a pretins prematur capturarea satului Krynky de către Rusia pentru a-și consolida efectele informaționale dorite înainte de alegerile prezidențiale din martie 2024, deși Kremlinul își stabilește probabil așteptări pe care armata rusă nu le poate îndeplini.

Humenyuk a identificat eforturile Rusiei de a elimina capul de pod ucrainean ca pe un efort al Rusiei de a atinge obiectivul informațional înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, iar Șoigu a încadrat efortul Rusiei din estul Oblastului Herson ca fiind similar cu capturarea Avdiivkăi. Șoigu a susținut că forțele ruse au distrus până la 3.500 de militari ucraineni pe malul de est al Oblastului Herson de la începutul operațiunilor terestre ucrainene în zonă, în octombrie 2023.

Şoigu a numit presupusa capturare rusă a satului Krynky sfârşitul oficial al contraofensivei ucrainene din vara anului 2023. 

În imaginle apărute pe X în ultimele ore se observă cum soldații ruși arborează mai multe steaguri în satul Krnyky, însă ulterior fug din locul respectiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel