Soldat profesionist din Vaslui, suspectat de divulgarea subiectelor de la Bacalaureat

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui a anunțat joi că dezaprobă ferm implicarea militarilor în acțiuni de natură penală, după ce un soldat profesionist din cadrul instituției a fost identificat ca suspect într-un dosar privind divulgarea subiectelor la o probă din sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat.

Soldatul este cercetat de Parchetul Militar Iași pentru infracțiunea de divulgare a informațiilor clasificate, conform articolului 304 din Codul Penal.

„Am fost informați că un soldat profesionist din cadrul ISU Vaslui are calitatea de suspect pentru infracțiunea de divulgare de informații clasificate secret de serviciu sau care nu sunt destinate publicității.

În prezent, cercetările sunt preluate de Parchetul Militar Iași. Inspectoratul nostru dezaprobă ferm orice situație în care personalul militar este implicat în acțiuni de natură penală, însă, până la finalizarea anchetei, persoana suspectată beneficiază de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul ISU Vaslui.

Cazul a intrat în atenția autorităților după ce subiectele de la proba de limba română din cadrul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului au apărut în mediul online, la scurt timp după începerea examenului. Fotografiile cu subiectele au fost distribuite public, iar ancheta a dezvăluit că acestea proveneau de la centrul de examen de la Liceul "Ștefan Procopiu" din municipiul Vaslui, identificat prin numărul de concurs tipărit pe foile de examen.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vaslui a fost sesizat pe 19 august de către Inspectoratul Școlar Județean, imediat după ce imaginile cu subiectele au apărut în spațiul public. „În urma cercetărilor, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Vaslui au identificat persoana bănuită de comiterea infracțiunii. Dosarul a fost preluat de Parchetul Militar Iași, care va dispune măsurile legale”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Oana Șopu.

Cercetările continuă pentru a se stabili exact modul în care subiectele de la Bacalaureat au ajuns în mediul online și implicarea exactă a soldatului în acest caz. Totodată, autoritățile investighează dacă au existat și alte persoane implicate în incident sau dacă a fost o acțiune izolată.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui asigură publicul că va coopera cu autoritățile judiciare pentru a clarifica acest caz și subliniază importanța respectării deontologiei profesionale în rândul personalului militar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel