Parlamentul britanic a aprobat proiectul de lege care prevede expulzarea în Rwanda a solicitanților de azil, ajunși în mod ilegal în țară.
Solicitanți de azil care au intrat ilegal în Regatul Unit vor fi expulzați în Rwanda, după ce Parlamentul britanic a aprobat în noaptea de luni spre marți un proiect delege care prevede acest lucru, transmite AFP, scrie Agerpres.
Votul din Parlament a venit după o bătălie interminabilă între camera superioară, reticentă față de acest text considerat controversat, controversat, și camera inferioară
Anunțat în urmă cu doi ani de guvernul conservator al premierului Rishi Sunak și prezentat ca o măsură emblematică a politicii sale de combatere a imigrației ilegale, acest proiect își propune să trimită înapoi în Rwanda solicitanții de azil care au intrat ilegal în Regatul Unit, în special prin traversarea Canalul Mânecii cu ajutorul bărcilor gonflabile.
Susținut de un nou tratat între Londra și Kigali ce prevede plata unor sume substanțiale către Rwanda în schimbul primirii migranților, textul dezbătut luni în Parlament și-a propus să răspundă concluziilor Curții Supreme, care, în luna noiembrie, considerase ilegal proiectul inițial.
Textul definește Rwanda ca o țară terță sigură. Totuși, dacă Rwanda se prezintă drept una din cele mai stabile țări de pe continentul african, președintele său, Paul Kagame, este acuzat că guvernează într-un climat de frică, înăbușind disidența și libertatea de exprimare.
Camera Lorzilor, unde conservatorii nu au majoritatea, a amânat adoptarea finală a textului, trimițându-l constant înapoi în Camera Comunelor cu amendamente, care la rândul lor au fost respinse sistematic de deputați. O manevră de întârziere cunoscută sub numele de ”ping pong parlamentar”.
Lorzii au vrut în special să ceară ca Rwanda să nu fie considerată o țară sigură până când un organism independent de monitorizare nu va confirma acest lucru. Ei doreau, de asemenea, ca agenții, aliații și angajații Regatului Unit din străinătate, inclusiv afganii care au luptat alături de forțele armate britanice, să fie scutiți de deportare.
În final, camera superioară, ai cărei membri nu sunt aleși, a decis să respecte voința Camerei Comunelor desemnată prin vot universal și a decis să nu mai modifice textul, garantând intrarea sa în vigoare.
Proiectul de lege al guvernului este puternic criticat de opoziția laburistă, de asociațiile de asistență pentru migranți, de șeful Bisericii Anglicane și chiar de Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, care a considerat că acesta este ”împotriva principiilor fundamentale ale drepturilor omului”.
Luni, raportorii speciali ai ONU pentru traficul de persoane, drepturile migranților și tortură au avertizat că autoritățile și companiile aeriene care facilitează zborurile în cauză ”ar putea fi complice la o încălcare a drepturilor omului protejate la nivel internațional”.
După ce a atins un nivel record în 2022 (45.000), apoi a scăzut în 2023 (aproape 30.000), numărul persoanelor care au traversat ilegal Canalul Mânecii la bordul unor ambarcațiuni improvizate a crescut cu peste 20% de la începutul anului, față de anul trecut.
Citește și: Slovacia respinge sistemul de migrație al UE. Premierul Fico, ferm: Asta nu este solidaritate, este dictat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News