Vă prezentăm rezultatele celui mai nou sondaj DC News, realizat pe o problemă de maximum interes.
DC News a realizat un sondaj în rândul cititorilor săi pe o temă care a suscitat un larg interes, având în vedere numărul mare al celor care au răspuns într-un interval de 24 de ore. E vorba despre tema consumului de droguri în rândul tinerilor, iar întrebarea a fost următoarea: "A devenit consumul de droguri, în rândul tinerilor, o problemă majoră?".
La sondaj au răspuns peste 21.000 de persoane, iar rezultatele sunt următoarele:
DA 79,5% (17.352)
NU 20,5% (4.480)
Deci aproape 80% dintre cei care au răspuns consideră că, într-adevăr, consumul de droguri a devenit o problemă în rândul tinerilor din România. Un procent covârşitor care ar trebui să dea de gândit autorităţilor care au competenţe în domeniu.
"În primul rând apreciem faptul că Trustul media DCNEWS a abordat o tema atât de sensibilă în societatea românească. Răspunsul cititorilor la întrebarea dumneavoastră ne indică un procent covârşitor de mare ce este îngrijorat de evoluţia consumului de droguri în rândul tinerilor.
De altfel chiar studiile Agenţiei Nationale Antidrog indică 16,7 % consumatori de droguri pe segmentul 14-35 ani, cel mai mare procent de la momentul 2005, atunci când au început studiile privind prevalenţele în Romania, raportat la consumul de droguri. Primul Raport indica 1,7 % comparativ cu 16,7 % în prezent.
Cercetarea dumneavostră, deşi nu este una sociologică, indică mari probleme si populaţia arată o temere faţă de o temă pe care Guvernul României şi Ministerul Afacerilor Interne, ar trebui să o trateze cu mare responsabilitate. Este cea de a treia analiză ce indica procente mari de îngrijorare a populaţiei faţă de consumul de droguri.
Federaţia Naţionala a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ preuniversitar Bucuresti, a cărui preşedinte este dl. Ilea Eugen, a realizat un sondaj reprezentativ pe un eşantion de 1.000 părinţi din Bucureşti ce indicau ca a doua temere majoră conusumul de droguri, studiu CIADO din urmă cu 2 săptămâni ce arăta un procent de 65 % îngrijorare mare şi foarte mare faţă de fenomenul consumului de droguri.
Reiterez solicitarea din partea Federatiei, adresată premierului Florin Cîţu şi ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode de a urgenta adoptarea Strategiei Naţionale Antidrog, Planului de Acţiune şi Programului de Interes Naţional 2021-2025. În acest moment, documentele strategice interne nu au fost adoptate de către Guvernul Romaniei, ceea ce creează mari disfuncţionalităţi în sistemul de prevenire şi asistenţă.
Dacă nici cifrele înaintate de Agenţia Naţionala Antidrog, studiilor principalelor ONG-uri antidrog din România, Federaţia Neguvernamentală Antidrog, CIADO România sau ale Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi - IP Bucuresti şi nu în ultimul rând cercetarea DCNEWS, nu conving că situaţia este una de-a dreptul alarmantă, atunci trebuie să declarăm că ne considerăm depăşiţi", transmite Gigel Lazăr, preşedintele FNA şi al CIADO România.
"Agentia Nationala Antidrog este coordonatorul naţional în materie. Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne - decidenţii din CSAT trebuie să privească poziţionarea acesteia printre instituţiile fundamantale în locul în care poate produce efecte majore ca activitate. Deşi sunt destui profesionişti în Agenţie, din lipsă de resurse financiare (în 2021 nu există buget pentru Planul de Acţiuni), logistică de secol XXI şi funcţioneaza real, ca o simplă Direcţie în Ministerul Afacerilor Interne. Nu poate fi coordonator naţional de politici antidrog o direcţie, trebuie o Agenţie fără nici un dubiu. În România funcţionează peste 100 de agenţii guvernamentale, multe dintre ele ce îşi suprapun activitatea, dar nu putem avea o Agenţie Naţională ce ţine de siguranţa naţională, siguranţa copiilor, prevenirea şi combaterea consumului de droguri...", a mai subliniat Gigel Lazăr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu