Solicitarea USR, ca oamenii implicați în abuzurile din azile să fie audiați, a fost respinsă. Update: Solicitarea prelungirii sesiunii extraordinare nu a fost supusă votului

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Senatoarea Anca Dragu a anunțat, luni, că Biroul permanent al Senatului a respins cererea înaintată de USR, aceea care prevedea ca în următoarele săptămâni Comisia pentru drepturile omului să se concentreze pe tema tratamentelor nemiloase care se aplică în diversele centre care au autorizație de la statul român. 

Update

USR a propus ca sesiunea extraordinară să fie prelungită, însă solicitarea nu a fost supusă votului. Propunerea i-a aparţinut deputatul USR Emanuel Ungureanu. 

'Este o propunere de bun simţ. Având o sesiune extraordinară şi o situaţie excepţională legată de azilurile groazei, vreau să vă propun prelungirea programului de lucru în această săptămână, în aşa fel încât comisiile de specialitate - de muncă, pentru drepturile omului, de sănătate - să poată să cheme la audiere pe oamenii care sunt responsabili de dezastrele din azilele groazei. Îl văd pe domnul Streinu-Cercel, pe domnul Bodog aici, ştiu că sunteţi familiarizaţi pe zona de sănătate. (...) Să-i spuneţi domnului Rafila că ideea de a veni cu spital de boli psihice care să se ocupe de azilurile groazei, când acele spitale de boli sunt lagăre de exterminare, e foarte proastă. Deci, dacă puteţi să-l răzgândiţi cu asta, ar fi minunat. Vă rog frumos să supuneţi la vot să ne facem treaba de parlamentari în sesiune extraordinară şi în comisiile de specialitate, să putem să îl anchetăm pe domnul Budăi, pe acea doamnă de la Botoşani pe care a pus-o la AJPIS', a susţinut Ungureanu.

Senatorul PSD Florian Bodog a menţionat că programul de lucru a fost deja votat.

'Eu am crezut că vine să ne spună ceva de domnul profesor Beuran când a venit să ia cuvântul, dar se pare că nu, că a uitat. Având în vedere faptul că programul de lucru a fost votat, solicit să ignoraţi intervenţia colegului nostru', a afirmat Bodog. Potrivit preşedintelui AUR, deputatul George Simion, în urma scandalului din azilele de bătrâni, ar fi trebuit să apară 'o demisie de ministru'.

'Domnul Ilie Toma, s-o bâlbâi domnul Ungureanu, nu s-o bâlbâi domnul Ungureanu, este parlamentar ca şi dumneavoastră, trebuie să-i acordaţi acelaşi respect. Dumneavoastră aţi spus că se bâlbâie. Lăsaţi, dumneavoastră aţi spus că aveţi grijă şi de bătrânii ţării şi aveţi trei miniştri care ar trebui să se ocupe de azile şi de spitale - doamna Firea, domnul Budăi, domnul Rafila. Ce comisii de anchetă ar mai trebui să facem când cei care ar trebui să-i protejeze pe cei vulnerabili nu au grijă de ei? Ar fi trebuit să vedem o demisie de ministru, nu parlamentari cu comisii de anchetă care să acopere mizeria, pentru că, ştim cu toţii, în multe din azilele din ţară, în multe din spitalele din ţară care este situaţia, iar voi vreţi să acoperiţi această mizerie sub preş. Supuneţi propunerea domnului Ungureanu la vot, domnule preşedinte', a transmis Simion, în plen, potrivit Agerpres.

Știrea inițială

'Am trimis această solicitare către Biroul permanent, prin care am cerut aprobarea activităţii Comisiei pentru drepturile omului din Senatul României începând de astăzi, astfel încât să putem să discutăm cu toţi cei implicaţi în această poveste oribilă a abuzurilor din zilele de bătrâni. A fost respinsă de Biroul permanent.

Din păcate, m-aş fi aşteptat ca Biroul permanent să ceară Comisiei pentru drepturile omului şi Comisiei pentru muncă să-şi reia activitatea, având în vedere ororile pe care le-am aflat cu toţii că se întâmplă în aceste azile. Nu numai că ei nu au cerut, ba, dimpotrivă, cererea mea de reluare a activităţii în Comisia pentru drepturile omului a fost respinsă', a spus Dragu, la Parlament.

Ea a menţionat că există cinci zile, 'chiar obligatorii', în care comisia poate lucra, în baza regulamentului, pe perioada vacanţei parlamentare.

'Ele au fost planificate pentru luna august, pentru sfârşitul lunii august, pentru pregătirea noii sesiuni. Dar voi încerca să mut acele zile din sfârşitul lunii august acum, zilele acestea', a explicat senatoarea.

Potrivit Ancăi Dragu, s-au opus solicitării USR reprezentanţii PNL, PSD şi UDMR. 'De fapt, s-au abţinut, dar înseamnă un vot negativ', a precizat ea, potrivit Agerpres. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel