Europarlamentarul Victor Boștinaru a scris pentru dcnews.ro un editorial despre cum schimbă criza imigranților situația României în contextul negocierilor aderării la spațiul Schengen.
Iată editorialul scris de Victor Boștinaru pentru dcnews.ro:
Războiul civil sângeros din Siria a început în urmă cu câţiva ani, Irak şi Afganistan sunt în fierbere de peste un deceniu, iar conflictele etnice şi represiunile politice au fost frecvente în unele părţi ale Africii de şi mai mult timp. Valul de refugiaţi în căutarea unui sanctuar în Uniunea Europeană a luat amploare în această vară, cu mii de solicitanţi de azil care sosesc în fiecare zi.
În contextul actualei crize, România şi-a afirmat solidaritatea în limitele resurselor de care dispune, cu partenerii noştri europeni din Uniune, fiind în contrast cu stridenţele naţionaliste ale lui Viktor Orban.
Poziția și rolul României
Această criză a ajutat Uniunea Europeană să înţeleagă încă o dată rolul pe care România îl are ca ţară la frontiera răsăriteană a spaţiului comunitar. România, însă, este solicitată acum să-şi asume o parte din refugiaţi, deşi nu este membră a spaţiului Schengen. Ori, ţinând cont de toate aceste elemente, era imperativ ca România să reamintească şi să reafirme poziţia ei, nu doar Comisiei Europene sau Parlamentului European, instituţii care oricum sunt în favoarea accesului României în Schengen, ci mai ales unor state membre din Consiliu, care din raţiuni exclusiv politice, ne-au ţinut în afara zonei de circulaţie liberă în Europa. Sunt momente în istorie când solidaritatea nu poate merge într-o singură direcţie şi cu standarde duble în alta.
Criza, o oportunitate
Iată de ce cred că această criză, probabil cea mai gravă pe care Uniunea Europeană o cunoaşte, marcată de o cvasi-paralizie decizională a Consiliului, este o oportunitate pentru a readuce în discuţie aderarea la spaţiul Schengen şi de ce nu, phasing out-ul pentru MCV. Ambele reprezintă interese legitime europene ale României, ambele produc o vădită discriminare la adresa ţării mele şi ambele sunt de natură a prejudicia rolul şi locul ţării noastre în cadrul Uniunii Europene.
Cred că această atitudine ar trebui să fie susţinută cu onestitate de către toţi actorii politici din România, fie ei din cadrul majorităţii sau din opoziţie. Orice poziţie de tipul celei exprimate de Traian Băsescu sau Cătălin Predoiu, fie ne discreditează, fie ne aduce o aură de smerenie, ştiut fiind faptul că orice atitudine umilă sau servilă ne descalifică, în egală măsură, în faţa partenerilor noştri.
*notă: intertitlurile aparțin redacției
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News