Solstițiul de Iarnă 2023: Semnificații, tradiții și obiceiuri în această zi

foto pexels/ Solstitiu 2023
foto pexels/ Solstitiu 2023

În fiecare an, avem două solstiții: unul în luna decembrie și celălalt în luna iunie. Solstițiul din decembrie reprezintă momentul în care avem cea mai scurtă zi în emisfera nordică și, simultan, cea mai lungă zi în emisfera sudică.
 
 
 

În luna decembrie, axa Pământului este înclinată departe de Soare în emisfera nordică. Solstițiul din decembrie marchează perioada în care Soarele se află direct deasupra Tropicului Capricornului în emisfera sudică, reprezentând cea mai sudică latitudine pe care o atinge în cursul anului. După solstițiu, Soarele începe să-și reia mișcarea către nord.

Solstițiul de iarnă în 2023 va avea loc la ora 5:27 a.m. în data de 22 decembrie. Deoarece emisfera nordică este înclinată departe de Soare în luna decembrie, primește mai puțină lumină solară pe parcursul unei zile.

La momentul solstițiului, înclinația Polului Nord departe de Soare atinge maximul, făcând ca această zi să fie cea mai scurtă din an în emisfera nordică. Acest fenomen este mai evident în regiunile situate mai departe de ecuator. În zonele tropicale, durata zilei este doar ușor mai mică de 12 ore; în regiunile temperate, aceasta este semnificativ mai redusă, iar locurile din Cercul Arctic experimentează noaptea polară, caracterizată de absența răsăritului soarelui.

Contrar, ziua solstițiului din decembrie, este cea mai lungă zi a anului în emisfera sudică, acolo fiind solstițiul de vară. Aici, de asemenea, efectul este mai pronunțat cu cât locația este mai departe de ecuator.

Pe parcursul unui an, punctul subsolar - punctul de pe suprafața Pământului direct sub Soare - se deplasează încet de-a lungul unei axe nord-sud. După ce a atins punctul său cel mai nordic la solstițiul din iunie, începe să se miște spre sud până când trece ecuatorul în ziua echinocțiului de toamnă, din septembrie.

La solstițiul din decembrie, care marchează punctul cel mai sudic al călătoriei sale, se oprește din nou pentru a-și începe călătoria înapoi spre nord.

Așa au primit solstițiile numele lor: termenul provine de la cuvintele latinești "sol" și "sistere", care înseamnă "Soare" și "a sta pe loc".

Inițial, denumirea a apărut din observațiile modului în care traiectoria aparentă a Soarelui pe cer se schimbă ușor de la o zi la alta, fenomen cauzat de același proces ca mișcarea punctului subsolar descris mai sus.

În lunile care preced solstițiul din decembrie, poziția răsăritului și apusului se deplasează înspre sud. În ziua solstițiului, atinge punctul său cel mai sudic. După aceea, traiectoria zilnică a Soarelui pe cer începe să se deplaseze din nou înspre nord.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de solstițiul de iarnă

Tradițiile culturale din întreaga emisferă nordică presupun de multe ori povești lângă foc despre monștri mitici care fură soarele, fac farse sau încearcă să mănânce oamenii nefericiți în întuneric.

Dar uneori, poveștile despre solstițiu se referă și la ființe mai blânde care ne ajută în timpul anotimpului cel mai sărăcăcios.

În mitologia finlandeză, se spune că Louhi, "zeița vrăjitoare a Nordului", a răpit Soarele și Luna și i-a ținut captivi într-o munte, provocând întunericul iernii.

Popoarele Yupik, indigene ale Arcticiului, povestesc despre Kogukhpak, monștri subterani cu corpuri bombate și picioare asemănătoare cu cele ale broaștelor, care puteau fi omorâți doar de soare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel