Prezent, sâmbătă, la Timișoara, la un congres de leadership politic, directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a explicat de ce nu se impune un concurs de frumusețe care o are mai mare sau care e mai frumos între președintele și premierul României.
Întrebat cine ar trebui să aibă o putere mai mare, preşedintele sau prim-ministrul, directorul SIE a răspuns: „Depinde de sistemul care se va adopta: republică prezidenţială sau republică parlamentară. În funcţie de asta, se vor stabili şi competenţele. Ceea ce pot să spun este că, din punctul meu de vedere, teme cum sunt politica externă sau securitatea nu pot fi niciodată apanajul unui singur pilon al executivului. Oricum ai modela sistemul, până la urmă preşedintele şi prim-ministrul trebuie să colaboreze în realizarea unor obiective fundamentale, de interes naţional. Pentru că unul are pâinea şi cuţitul, adică bugetul şi împărţirea lui, iar celălalt este ales popular şi are anumite competeneţe. Deci nu cred că trebuie un concurs de frumuseţe: care o are mai mare sau care e mai frumos. Nu cred că asta este soluţia. Singura soluţie este capacitatea de negociere şi de a agrega soluţii. Cred că ar trebui să avem o republică semiprezidenţială intens parlamentarizată", relatează stiripesurse.ro.
Teodor Meleşcanu a mai afirmat că mandatul de 5 ani al preşedintelui nu a fost o idee bună. O soluţie ar fi revenirea la sistemul în care preşedintele ar fi ales o dată la patru ani, „pentru că în acest fel s-ar genera o majoritate coerentă şi la nivelul executivului".
Portretul robot al unui lider politic ideal, în viziunea lui Meleșcanu
De asemenea, șeful SIE, a explicat, potrivit pressalert.ro, și ce calități ar trebui să întrunească un mare lider, în special un politician ideal.
Conform celor declarate de către Meleșcanu, una din calităţile unui mare lider este de a şti la ce se pricepe şi la ce nu, de a ştii când să se oprească şi să ceară sfatul unor specialişti.
Şeful SIE a lămurit că „românii sunt naţiune specială pentru că dacă toţi creştinii spun că se trag din Adam şi Eva, noi suntem singurii care spunem că ne tragem din Traian şi Decebal. Domnule Robu, în politică nu trebuie să ai anumite calităţi, ci să dai impresia că le ai. Oamenii sunt mai impresionaţi de aparenţe. Dacă continuăm să mergem pe ideea continuă de campanie politică reuşim să reducem şi mai tare încrederea societăţii în clasa politică".
Cât despre calităţile politicanului ideal, Meleşcanu consideră că politicienii trebuie să aibă un coeficient de inteligenţă peste medie şi inteligenţă emoţională, să utilizeze corect limbajul insituţional care permite o mai bună înţelegere a conceptelor pe care vrea să le prezinte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu