În momentul de faţă nu există tratament pentru copii bolnavi de autism, doar diverse terapii de integrare socială, acestă situaţie disperată se poate schimba în bine în viitorul apropiat.
După ultimele statistici, 1% din copii sufera de autism. Unul din factorii principali care determină apariţia acestei boli sunt diverse mutaţii genetice, inclusiv gena neuroligin-3, care e implicată în formarea legăturile dintre celulele nervoase.
Rolul acestei gene, cat şi mutatiile ce au loc asupra ei, a fost studiat recent de Peter Scheiffele și Kaspar Vogt, profesori ai Universității din Basel (Elvetia). Aceștia au observat că lipsa neuroligin-3 la cobaii de laborator produce simptomele autismului. Oamenii de stiinţă au detectat un defect în transmisia de semnale sinaptice . Aceste efecte negative sunt asociate cu un exces de receptori de glutamat. Cînd cercetătorii au reactivat producția de neuroligin-3 la cobaii folosiți în experiment, celulele nervoase au reglat producția de receptori de glutamat până la un nivel normal, astfel defectele structurale din creier tipice autismului au dispărut.
În urma acestor descoperiri receptorii de glutamat ar putea fi o țintă farmaceutică pentru a opri dezvoltarea autismului sau chiar de a face reversibile efectele bolii.
Acest proiect a început deja, în parteneriat cu Uniunea Europeana, iar cercetătorii speră ca în viitorul apropiat autismul să poată fi vindecat.
Autismul este o afecţiune complexă care apare în primii trei ani de viaţă. Boala provine de la o disfuncţie de ordin neurologic, care îngreunează interactiunea socială şi abilităţile de comunicare. Astfel, copiii şi adulţii care suferă de autism au dificultăţi în comunicarea verbală şi non-verbală, interacţiunile sociale sau activităţile de relaxare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu