Suntem la un an de la izbucnirea războiului în Israel, atunci când organizația teroristă Hamas a ocupat mai multe kibuțuri din sudul țării, a ucis și a răpit sute de persoane. Conflictul s-a dovedit a fi unul de durată, iar o pace sustenabilă este dificil de prognozat, mai ales având în vedere multiplele fronturi pe care forțele israeliene luptă.
CITEȘTE ȘI - Un an de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului. Promisiunea ambasadorului Lior Ben Dor
Michael Koren, cetățean israelian de origine română, a fost întrebat de jurnalistul Val Vâlcu despre soluția pentru conflictul în curs din Orientul Mijlociu, amplificat în ultimele săptămâni de intervenția Israelului în Liban, menită să destructureze organizația Hezbollah, dar și de rachetele lansate de Iran ca răzbunare pentru lichidarea liderilor teroriști de către IDF.
„În principiu, eu aș fi de acord cu o încetare a focului, însă sunt câteva probleme. În primul rând, cu Libanul, care este o țară independentă, s-ar putea ajunge, prin intermediul marilor puteri, la introducerea unor trupe care să demilitarizeze cei 20-30 de kilometri de la nord de Israel. Nu mă refer la ONU, pentru că ONU nu a făcut nimic.
În 2006, când a fost războiul cu Libanul, a fost o hotărâre a Consiliului de Securitate care spune exact același lucru, ca acea zonă din nordul Israelului să fie demilitarizată. Au intrat trupe ONU acolo, dar erau numai observatori, nici măcar nu făceau rapoarte. Ei nu au respectat acea rezoluție 1701 din 2006. Noi asta am vrea acum în Liban, să existe acolo o zonă demilitarizată, dar cu trupe“, a spus Michael Koren.
Michael Koren propune o abordare similară și pentru Fâșia Gaza, dar o abordare care să garanteze destructurarea definitivă a organizației teroriste Hamas, astfel încât aceasta să nu se mai poată reface și înarma.
„În ceea ce privește zona Gaza, după părerea mea, organizația Hamas trebuie să dispară. Toată lumea zice să punem Autoritatea Palestiniană, dar aceasta nu prea vrea să intre.
Statele arabe care ar trebui să formeze o ordine astfel încât Hamas să nu se mai înarmeze, nu sunt de acord. Noi am avut acordul de la Oslo și am crezut că Arafat o să vrea pace, dar el a vrut pace tot în același mod de a-i arunca pe evrei în mare. Asta era pacea lui!
În același timp, în 2005, Ariel Sharon, premierul Israelului, a părăsit Gaza. Uitați-vă în ce situație am ajuns după 20 de ani. E nevoie de garanții foarte clare, păzite cu armament pentru menținerea unei păci. Obiectivul lor, din păcate, nu este pacea, ci dispariția evreilor din Israel“, a spus, la DC News, Michael Koren, cetățean israelian de origine română cu domiciliul în Israel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News