EXCLUSIV  Soluție pentru diabetici în lupta din sezonul rece. Prof. dr. Bogdan Timar: Astfel, persoana va avea o capacitate mai crescută de a elimina infecțiile / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Prof. dr. Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din Timișoara, medic diabetolog, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre importanța vaccinării antigripale în sezonul rece, în special pentru pacienții diabetici. 

Medicul a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, despre comorbiditățile care vulnerabilizează pacientul diabetic. Potrivit acestuia, imunizarea la începutul sezonului rece poate reduce riscul pacienților de a se infecta. 

„Dacă ar fi să ne gândim la persoanele cu diabet zaharat tip 2 care reprezintă majoritatea cazurilor de diabet zaharat, adică aproximativ 90-95% din totalitatea cazurilor de diabet zaharat, în rândul acestor persoane foarte frecvent întâlnim comorbidități, alte afecțiuni, care vulnerabilizează pacientul în fața infecției.

Spre exemplu persoanele cu diabet zaharat tip 2 foarte frecvent sunt supraponderale sau obeze. Foarte frecvent au și afectări cardiovasculare sau renale. De foarte multe ori pot avea afectare pulmonară inclusiv sindrom de apnee în somn sau anumite dificultăți mecanice ce țin de capacitatea de ventilație astfel încât toate aceste componente alături de vârsta, de regulă mai înaintată a persoanelor care au diabet zaharat tip 2, pot concura și pot duce la scăderea prognosticului.

În rândul acest persoane cu diabet zaharat avem un prognostic mai puțin bun al unei infecții atunci când ea apare. Așadar ne putem da seama ușor că persoanele cu diabet zaharat sunt mai vulnerabile atât în fața infecțiilor virale cât și în fața infecțiilor bacteriene.", a spus medicul.

Vaccinarea poate reprezenta o soluție

„În rândul infecțiilor virale trebuie să ne gândim la acest sezon, un sezon în care debutează infecțiile cu virusul gripal, nu putem să uităm de infecțiile cu virusul SARS-CoV-2 care există în continuare, iar dacă ar fi să facem referire la infecțiile bacteriene, în rândul acestor persoane cu diabet zaharat, cel mai frecvent este întâlnită pneumonia cu pneumococ, o afectare a plămânului generată de infecția cu pneumococ.

Este evident că dacă ne dorim să reducem riscurile la care se expun aceste persoane, vaccinarea poate reprezenta o soluție. O vaccinare care poate fi realizată fie împotriva virusului gripal, fie împotriva pneumococului sau împotriva celor doi agenți care sunt foarte frecvent incriminați și apar foarte frecvent în rândul acestei populații vulnerabile.

Prevenția pe care o pot aduce aceste vaccinuri poate reprezenta temelia pe care așezăm protecția ulterioară a pacientului nostru.", a spus Prof. dr. Bogdan Timar. 

„Ce pot face diabeticii pentru a se feri de probleme de sănătate în sezonul rece?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„În ceea ce privește prevenția îmbolnăvirii, prevenția apariției infecțiilor gripale sau infecțioase este foarte importantă vaccinarea și imunizarea activă a populației, în special a populației vulnerabile, ceea ce face ca persoanele cu diabet zaharat să aibă recomandare de a se vaccina atât împotriva gripei cât și împotriva pneumococului, în special la începutul acestui sezon pentru a reduce riscul acestora de a se infecta și de a îmbunătăți prognosticul pentru că în momentul în care o persoană este imunizată activ, această persoană va avea o capacitate mai crescută a propriului organism de a elimina infecțiile.",  a spus Prof. dr. Bogdan Timar la interviurile DC News și DC Medical. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel