Europarlamentarul Cristian Bușoi a fost invitat la dezbaterea „Criza energetică - soluții la problemele momentului“, la DC News, unde a vorbit despre reducerea dependenței de gazul rusesc.
Invitat la DC News, la dezbaterea „Criza energetică - soluții la problemele momentului“, Cristian Bușoi a vorbit despre oportunitățile Europei în reducerea dependenței de gazul rusesc:
„Unele țări încep să se gândească să investească mult în terminalele LNG (liquefied natural gas). În România va trebui să ne gândim să vedem în ce măsură acest lucru e fezabil, pentru că e o întreagă discuție cum ar putea să treacă de anumite strâmtori vasele cu gaz lichefiat pentru a ajunge în portul din Marea Neagră. Pe noi ne interesează foarte mult gazoductul BRUA și interconectările din sud cu Bulgaria și Grecia pentru a putea primi gaz din Azerbaidjan.
Peninsula Iberică, de exemplu, care are o mare oportunitate de a primi gaz din Algeria, și acolo sunt cantități disponibile foarte mari, are problema foarte mare de interconectare cu restul continentului, cu Franța, și este și un proiect foarte important pentru Portugalia de a-și crește și întări interconectarea cu Spania.
Dinspre Norvegia, evident, poate fi LNG, dar sunt deja interconectări făcute, și se discută din ce în ce mai mult de parteneriatele strategice pe tema gazului cu Qatarul, unde în aceste zile este și Doha Forum, unde este prezent și domnul Borrell (înaltul reprezentant pentru afaceri externe al UE), pentru a discuta ultimele detalii. De asemenea, se discută cu Statele Unite ale Americii, principalul partener al României și al multor țări din UE, gazele LNG putând veni și dinspre SUA“, a spus, la DC News, Cristian Bușoi.
Alessio Menegazzo, reprezentant al companiei ENEL, a afirmat că în România gazul nu este valorificat la potențialul său maxim, iar investiția în extinderea rețelei de gaz nu este rentabilă.
În privința compensării facturilor, proiect în discuție la Guvern, Menegazzo consideră că nu are o perspectivă ”de lungă durată. Nu este o măsură care ajută decât pentru un timp foarte scurt și nu ajută investițiile. În momentul acesta ar trebui investit în eficiență, în a-i explica consumatorului că s-a schimbat paradigma, modul în care noi am folosit energia ca și cum nu ar exista un sfârșit. E greșit! E ceva prețios. Trebuie folosit cu cap. Trebuie să existe un sistem de eficientizare care să fie și fizic, dar și filosofic. E nevoie de o discuție foarte complexă în ceea ce privește energia în România. Energia este la baza dezvoltării sociale și a viitorului, iar pentru asta trebuie încredere, o conversație, iar toți actorii din sistem să stea la masă împreună și să dezvolte împreună, fiecare cu competențele lui, fără să fie împărțiți în buni și răi, ceea ce din păcate în momentul ăsta s-a întâmplat și e profund greșit.
În sistemul energetic trebuie lucrat împreună, la unison, pentru că obiectivul este acela de a crea o reziliență pentru țară, o mai mare siguranță și noi suntem ferm convinși că această siguranță și această reziliență va veni în principal în momentul în care se va înțelege că energiile regenerabile sunt baza pentru dezvoltare. Asta nu o spunem noi ca firmă, asta este ceea ce reiese din tehnologia de astăzi. Asta este o oportunitate. Trebuie investit mai puțin, dar mai răspândit peste tot în țară pentru a crea această reziliență. E absurd ca după situația pe care o trăim astăzi, România încă investește în extinderea rețelei de gaze, când e foarte clar că gazele pentru consumatorul casnic nu au niciun viitor (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News