Primăria Timişoarei taie utilităţile şi schimbă cheile la cinematografele în care se mai desfăşoară ilegal activităţi comerciale.
Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că a dat dispoziţie ca toate fostele cinematografe pe care primăria le-a câştigat în instanţă de la RADEF, dar în care se mai desfăşoară activităţi conexe de către terţi, să fie deconectate de la utilităţile edilitare şi să li se schimbe yalele, întrucât ocupă ilegal respectivele spaţii. În discuţie sunt opt cinematografe, dintre care două, 'Timiş' şi 'Studio', sunt în zona ultracentrală, iar municipalitatea vrea să le amenajeze şi să le dea o altă destinaţie culturală.
Cel mai probabil, în cinema 'Timiş' va fi amenajată o cinematecă, iniţiativă care, potrivit primarului, ar urma să fie susţinută financiar de Ambasada Franţei, prin Centrul Cultural Francez.
'Am câştigat şi cinematograful 'Studio' şi pe toate cele opt cinematografe le-am şi trecut în cartea funciară, devenind proprietatea primăriei. Vom începe procedurile de eliberare, acolo unde sunt încă ocupate, pentru că este ilegal. La cinema 'Studio' vom schimba yala. Am văzut joi seara că cineva ieşea din acel cinema cu ambalaje în braţe, ceea ce înseamnă că cineva îşi păstrează acolo marfa în mod ilegal', a afirmat Nicolae Robu.
Nu exclude un posibil proces
La cinematograful 'Timiş', unde funcţionează ilegal un club, primăria a dat dispoziţie să fie sistate serviciile de utilităţi, respectiv apa şi curentul. 'Îi somez să elibereze spaţiul primăriei. La cinematograful 'Timiş', pe care vrem să-l amenajăm, am aflat că acolo îşi desfăşoară activitatea Club 30, care se pare că nu au avut aviz de funcţionare nici cu RADEF în ultimii ani. Poliţia locală le-a dat cea de-a şaptea amendă. Le vom închide activitatea, pentru că nu au niciun contract', a afirmat edilul
Primarul nu exclude un posibil proces cu cei care ocupă ilegal cinematograful 'Timiş', dar nu agreează soluţia de a se ajunge în instanţă pentru evacuarea cinematografelor întrucât ar întârzia mult lansarea studiilor de fezabilitate pentru refuncţionalizarea spaţiilor. Nicolae Robu a estimat că în două luni ar putea fi lansate primele studii de fezabilitate pentru destinaţia unora dintre cinematografele din proprietatea municipalităţii.
Sediu Casei de Cultură a Studenţilor
Cele mai degradate sunt fostele cinematografe 'Dacia', 'Victoria' şi 'Arta' cu grădina de vară, care sunt şi prioritare pentru renovări. Destinaţia celor opt săli de cinema, Timiş, 'Studio', Victoria, Arta' cu grădina de vară, Dacia, Unirea, Fratelia, Freidorf va trece printr-o dezbatere publică, dar va fi cu siguranţă una culturală, a ţinut să asigure edilul.
Nicolae Robu a mai adăugat că unul dintre acestea va fi atribuit ca sediu Casei de Cultură a Studenţilor care, chiar dacă este în jurisdicţia Ministerului Educaţiei, este un obiectiv important pentru oraş şi 'primăria trebuie să se implice pentru a crea condiţii cât mai bune pentru activitatea de hobby, dar nu numai, pentru studenţimea timişoreană'.
[citeste i]
În celelalte îşi vor putea desfăşura activităţile culturale 'tineri talentaţi', în cartierele în care se află respectivele cinematografe. Aceste cinematografe au fost construite înainte de anul 1990. În perioada interbelică, în Timişoara existau aproape 30 de cinematografe de stat şi private.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu