Șomajul tehnic. În contextul crizei provocate de coronavirus, mai mulți angajați vor intra în șomaj tehnic. Ce înseamnă această măsură și ce trebuie să știe orice salariat.
Șomajul tehnic. Potrivit Codului Muncii, șomajul tehnic reprezintă întreruperea temporară a activității unei companii din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemănătoare. Contractele de muncă ale salariaților sunt suspendate, angajatul fiind obligat să le plătească o indemnizație lunară, scrie avocatnet.ro. Suma trebuie să fie de cel puțin 75% din salariul de bază.
Șomajul tehnic. Dacă activitatea este întreruptă temporar din motive economice, tehnologice sau structurale, salariaților li se suspendă contractele individuale de muncă, fără aprobarea acestora, dar relațiile de muncă nu încetează. Pe durata perioadei de șomaj tehnic, salariații se află la dispoziția anajatorului. Atunci când se decide reluarea activității, se întorc la lucru și primesc salariile obișnuite.
Șomajul tehnic. O persoană care are contractul suspendat nu poate cere ajutorul de șomaj, primind deja o indemnizație de la angajator. Însă, dacă relația contractuală dintre părți încetează în timpul suspendării, din motive ce nu țin de salariat, se poate cere ajutorul de șomaj. Există și situația de forță majoră, în care contractele de muncă sunt suspendate automat, fără plata salariului sau a unei indemnizații.
Șomajul tehnic. „(1) - Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3) .
Șomajul tehnic. (2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii."
Salariaţii din birouri
- Salariul tarifar / număr zile lucrătoare din luna * 75% * număr zile de întrerupere a activităţii
Muncitorii
- Salariul tarifar / (număr mediu anual de ore lucrătoare/norma) * 75% * număr zile de întrerupere a activităţii
Ce taxe se plătesc pentru indemnizaţia de şomaj tehnic
Asupra indemnizaţiei calculate conform celor de mai sus, se plătesc următoarele taxe, potrivit smartree.com:
- Contribuţia pentru asigurările sociale de sănătate angajat şi angajator
- Contribuţia la asigurările sociale (pensii) angajat şi angajator
- Impozit pe venit
- Contribuţia pentru accidente de muncă
- Contribuţia pentru Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (CCI)
- Contribuţia pentru Fondul de garantare.
*Nu se plăteşte contribuţia pentru şomaj angajat şi angajator.
"Sunt mai multe forme (de ajutor, n.r.), de şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit, chiar şi forme de amânarea impozitului pe venit pe o perioadă de două luni de zile pentru anumite companii. Deci, avem mai multe instrumente pe care le vom aproba mâine (miercuri - n. red.) în şedinţa de Guvern. O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget", a declarat Florin Cîţu, estimând că aproximativ 1 milion de români vor fi în această situație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News