Şomajul tehnic, măsură de care au beneficiat sute de mii de români în pandemie, când activitatea firmelor a fost afectată, nu dispare complet din România după ridicarea stării de alertă.
Companiile româneşti care au avut relaţii comerciale cu Federaţia Rusă şi sunt afectate de sancţiunile internaţionale impuse acestei ţări ar putea beneficia de şomaj tehnic, a declarat, sâmbătă, ministrul Muncii, Marius Budăi.
El a precizat că instituţia pe care o conduce lucrează la un proiect de act normativ privind susţinerea acestor companii, documentul urmând a fi finalizat cel mai devreme săptămâna viitoare.
"Cei care, de exemplu, lucrează şi au contracte pe orizontală şi vor fi nevoiţi ca pentru anumită perioadă să îşi închidă producţia, ar putea primi şomaj tehnic. Trebuie să luăm măsuri pentru oamenii aceia, să îi încurajăm pe investitori să nu facă concedieri, doar să intrăm într-un şomaj tehnic, cum a fost cu pandemia, dar nu în aceleaşi condiţii. Mi-aş dori să fie plata direct către angajaţi", a afirmat Budăi.
Ministrul a precizat că nu are "informaţii reale" cu privire la numărul de firme afectate.
"Cu siguranţă vor fi, pentru că vor fi probleme şi pe lanţul de aprovizionare cu materie primă şi trebuie să preîntâmpinăm. Când vom ajunge în situaţia aceea, eu trebuie să am actul normativ în vigoare", a adăugat Budăi, conform Agerpres.
Ministrul Muncii, Marius Budai, a precizat marti ca o dată cu ridicarea stării de alertă, începând de miercuri, se vor face anumite schimbări pe piața muncii.
"Ridicarea stării de alertă aduce schimbări și în domeniul gestionat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale! Astfel, nu se va mai acorda șomaj tehnic, dar rămâne în vigoare „kurzarbeit” /muncă flexibilă (OUG 132/2020) încă trei luni de la ridicarea stării de alertă”, a anunțat ministrul Muncii.
Marius Budăi a mai declarat că și valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungește automat tot cu 90 de zile, iar părinții care au în îngrijire copii sau adulți cu handicap înscriși în sistemul de învățământ (OUG 110/2021) pot primi zile libere până la finalul anului școlar 2021-2022, conform Mediafax.
Tot începând de miercuri nu mai sunt obligatorii nici decalarea programului de muncă și nici telemunca, dar acesta pot fi stabilite, în continuare, cu acordul angajatorului.
De asemenea, acesta a anunțat că după ridicarea stării de alertă nu se mai pot ocupa posturi fără concurs în instituțiile de stat.
Starea de alertă expiră în România pe 8 martie, la miezul nopții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu