O somație publică este adresată primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, pentru ridicarea urgentă a celor 200.000 de tone de gunoaie care aparțin Primăriei Municipiului București, depozitate ilegal la Ulmeni, Călărași.
”Începând cu luna septembrie a anului 2019, în zona de vest a localității Oltenița și a satului Ulmeni din județul Călărași, Primăria Municipiului București a trimis deșeurile proprietatea acesteia la o periculoasă groapă de gunoi ilegală, cu o suprafață de peste 100 de hectare unde sunt depozitate direct pe sol deșeuri menajere și spitalicești care generează levigat și produc un dezastru ecologic fără precedent, o contaminare ireversibilă a zonei de sud și o poluare permanentă a fluviului Dunărea.
În prezent cantitățile cumulate din acest mixt de deșeuri depozitate direct pe sol sau îngropate fără cea mai mică protecție depășesc cantitatea de 200.000 de tone.
Făcând o statistică a tuturor gropilor de gunoi ilegale care mai există în număr foarte mic în Europa a ieșit în evidență că groapa de gunoi Ulmeni, Călărași este cel mai mare amplasament de acest gen din Europa, iar poziționarea acestuia în apropierea fluviului Dunărea duce la o contaminare transfrontaliera ireversibilă prin acest fluviu.
Studiul de evaluare a mediului în zona de vest a localității Ulmeni Județul Călărași confirmă dezastrul ecologic și poluarea gravă a zonei de sud cât și contaminarea locuitorilor din zona Oltenița, Ulmeni, Călărași, depășirile la metalele periculoase precum stibiu, bariu, cadmiu, cobalt, mercur, plumb fiind extrem de mari.
Numeroasele plângeri adresate de populaţia rezidentă din comuna Ulmeni, jud. Călăraşi, privind poluarea zonei au dus la închiderea de către Garda Națională de Mediu începând cu 20.12.2020 a activității la periculoasa groapă de gunoi Ulmeni, Călărași, (proprietatea în fapt a unui grup de oameni politici gestionată prin intermediul societăților Utiltrailer S.A. și Cassano Metal S.R.L) cât și la deschiderea mai multor dosare de urmărire penală de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași, respectiv Parchetele de pe lângă Judecătoriile sectoarelor 2 și 3 din Municipiul București.
În conformitate cu prevederile art. 2, alin. 9 din Legeaii 101/2016, privind serviciul de salubrizare, deșeurile municipale şi deşeurile similare, depozitate în recipientele amplasate în aria teritorială a unităților administrativ teritoriale sunt proprietatea acestora din urmă., Responsabilitatea privind gestionarea deșeurilor produse de cetățenii Bucureștiului revine în totalitate Primarului general al Capitalei și Primăriei Municipiului București, care are posibilitatea de convoca și a initia un proiect de hotărare a Consiliului General a Municipiului București prin care să se reglementeze problema gestionarii și depozitarii deșeurilor municipale ce aparțin Municipiului București.
Așa cum reiese din investigațiile factorilor de mediu de la Ulmeni, Călărași solul prezintă depășiri ale valorilor pragurilor de intervenție pentru majoritatea metalelor toxice (stibiu, argint, cadmiu, cobalt, mercur, molibden, zinc, staniu), iar din analizele de aer s-au evidențiat valori depășite pentru pulberi totale în suspensie, amoniac și hidrogen sulfurat, extrem de periculoase pentru mediu și sănătatea populației, provocând difterie, scarlatină, tuberculoză, pneumonie, tuse convulsivă, leziuni cerebrale, renale și ale căilor respiratorii, cancer, ciroză, boala Wilson şi boala Alzheimer.
De asemenea, este bine ştiut că deşeurile municipale aflate deja într-o avansată stare de putrefacţie conţin o încărcare microbiologică extrem de mare, care odată cu acţiunea ploilor migrează în pânza freatică, contaminând-o și distrugând totul în cale.
Deşeurile menajere depozitate cu ajutorul Primăriei Municipiului București la Ulmeni Călărași conţin bacterii saprofite, stafilococi hemolitici, endospori ai bacteriilor aerobe şi anaerobe şi numeroase specii de fungi. Fungii detectaţi în aer formează o floră patogenă responsabilă de numeroase infecţii la om (ex. micoza pulmonară cauzată de tulpini ale genului Aspergillus şi geotricoza cauzată de genul Geotrichum). Sporii fungilor, prezenţi în aer în momentul inhalării în bronhii şi în plămâni, pot provoca numeroase alergii, inclusiv astm. Trebuie menţionat faptul că micoza sistemului respirator este iniţial declanşată de bacterii saprofite, fiind înregistrat un număr foarte mare de bacterii saprofite în zona de depozitare a deșeurilor din Ulmeni.
Bomba cu ceas lăsată de Primăria Municipiului București la Ulmeni, Călărași, într-o cantitate impresionantă de peste 200.000 de tone de deșeuri, reprezintă cea mai mare amenințare din România pentru o comunitate locală, ducând la o contaminare și o îmbolnăvire forțată a populației.
Arătăm dlui Primar General Nicușor Dan că, așa cum rezultă din numeroase investigații, reportaje și articole de presă, fosta conducere a Primăriei Municipiului București și funcționari publici din cadrul instituției sunt beneficiarii reali ai gropii ilegale de gunoi și au contribuit la exodul deșeurilor produse de bucureșteni la Ulmeni Călărași, prin executarea ordinelor venite de la cuplul Firea-Pandele și la dezastrul ecologic din Călărași.
Învederăm Primarului General Nicușor Dan incompatibilitatea funcției lui Adrian Iordache, șeful actual al juridicului PMB, legată de apărarea formulată de ruda sa Radu Dinulescu, fost șef al juridicului în PMB și actual avocat, în favoarea Utiltrailer și APM Călărași în procesul intentat ca urmare a dezastrului ecologic provocat în Ulmeni Călărași. Adrian Iordache, șeful juridicului din PMB, poate transmite informații confidențiale din cadrul instituției către ruda sa, Radu Dinulescu, informații care pot fi folosite de acesta în dubla sa calitate de beneficiar real al afacerii de la groapa de gunoi dar și de apărător al societății Utiltrailer și APM Călărași în procesul intentat ca urmare a dezastrului ecologic provocat.
Ca urmare, solicitam și pe această cale primarului general Nicusor Dan demiterea urgentă a tuturor funcționarilor publici ai PMB care au avut legătură cu exodul gunoaielor bucureștenilor și dezastrul ecologic provocat la Ulmeni Călărași și deferirea acestora organelor de cercetare penală competente.
Prin prezenta îl somăm public pe Primarul General al Bucureștiului, Nicușor Dan, să realizeze toate formalitățile necesare permise de lege pentru a reglementa situația deșeurilor municipale ce aparțin Municipiului București, astfel încât acestea să nu mai ajungă la groapa de gunoi de la Ulmeni, Călărași, respectiv să dispună ridicarea în regim de urgență a deșeurilor municipale ce aparțin Municipiului București, ce au fost în mod ilegal pe terenurile de lângă satul Ulmeni Călărași, cu încălcarea flagrantă a principiului proximității stipulat în mod clar de art. 24 din Legea 211/2011, privind regimul deșeurilor.
Vă rugăm să țineți cont de faptul că depozitarea ilegală a acestor deșeuri pe terenurile din Ulmeni, Călărași are un impact devastator asupra factorilor de mediu și implicit asupra sănătății noastre. ne contaminează zilnic și afectează sănătatea comunității noastre.
Învederăm faptul că orice întârziere în ridicarea acestor deșeuri odată cu anotimpul ploios duce la amplificarea contaminării pânzei freatice cu substanțele toxice care se scurg din deșeuri, cauzează distrugerea ireversibila mediului din zona noastră și determină și boli grave în rândul populației.
De asemenea, va învederăm faptul că aveți legi care vă obligă să gestionați deșeurile ce aparțin Municipiului București, inclusiv pe cele depozitate deja lângă satul nostru, instrumente legale pe care le puteți aplica în regim de urgență.
Vă solicităm pe această cale să inițiați cât mai curând măsurile care se impun pentru a face posibilă adoptarea unei Hotărârii de către Consiliul General al Municipiului București prin care să se dispună următoarele:
sistarea depozitarii ilegale a deșeurilor ce aparțin Bucureștiului pe teritoriul comunei noastre,
ridicarea deșeurilor aparținând Municipiului București, ce au fost depozitate în mod ilegal de Cassano Metal S.R.L și Utiltrailer S.A. pe terenurile din apropierea comunei noastre și depozitarea acestora în depozitele ecologice care deservesc Municipiul București.
Domnule Primar General, aceasta nu este o acțiune pe care o puteți amâna. Cele 200.000 de tone de deșeuri aparținând Bucureștiului, și depozitate ilegal lângă comuna Ulmeni sunt o bombă cu ceas, produc zilnic victime omenești, distrug zilnic oameni, vieți și locuri care nu mai pot fi recuperate. Ajutați-ne! Sunteți obligat de lege să o faceți!” arată somația publică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu