Deși somnul și odihna sunt remedii pentru persoanele anxioase și cu fobii, există cazuri în care o persoană se poate teme de somn.
Frica de somn este o fobie reală și creează stări anxioase în jurul ideii de a merge la somn. Tulburările, precum insomniile, paralizia în somn sau coșmarurile pot crea anxietate. Asemenea altor fobii, somniphobia afectează activitățile zilnice și rutina, scrie Health Line.
Simptomele sunt psihice și fizice. În rândul celor psihice, frica de somn se manifestă prin anxietate provocată de gândul de a dormi, stres accentuat atunci când vine ora de somn, evitarea orei de culcare, prelungirea activităților cât mai mult timp în noapte, atacuri de panică înainte de somn, lipsa de concentrare pe alte probleme în afară de cele legate de dormit, iritabilitate, schimbări de dispoziție și scurte perioade de amnezie.
Simptomele fizice includ stări de greață și probleme cu stomacul, dureri în piept și palpitații, transpirație rece, hiperventilație sau respirație întreruptă. În cazul copiilor, aceștia pot avea crize de plâns și pot opune rezistență, dorind să rămână cu părinții.
Cauzele somniphobiei au legătură cu alte afecțiuni psihice. Paralizia în somn este pe primul loc în rândul factorilor cauzatori. Aceasta afecțiune apare în momentul în care o persoană se trezește dintr-un ciclu de somn REM, dar corpul este în continuare inert și nu poate fi mișcat. Cei care se trezesc cu corpul paralizat pot avea și halucinații.
Persoanele care au deseori coșmaruri pot ajunge să evite somnul, deoarece le poate crea stări de anxietate și atacuri de panică. Amintirea visului creează stres, iar cel afectat se poate teme că visul sau senzațiile neplăcute s-ar putea repeta.
Problemele de somn și stresul post-traumatic accentuează fobia somnului. O altă cauză a acestei fobii poate fi frica de moarte sau frica că cel care doarme ar putea fi lipsit de control în cazul în care un eveniment nefericit sau un accident ar putea avea loc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu