Somnul-condiţie esenţială în menţinerea sănătăţii

Alegeri prezidentiale 2024

Somnul de 7-8 ore pe noapte este recomandat pentru un corp odihnit şi pentru revigorare. Dacă nu reuşeşti să dormi suficent, activitatea diurnă îţi va fi afectată. Somnul ajută sănătatea, atât pe plan fizic, cât şi pe plan mental. Odihna corectă trebuie să fie o regulă încă din primele zile ale naşterii unui copil. Părinţii trebuie să respecte intervalul orar de dormit al celor mici.

Autor: Anca Murgoci

Cercetătorii au descoperit că un somn insuficient şi în condiţii zgomotoase, influenţează sănătatea oamenilor pe termen lung. Potrivit http://www.20minutos.es/noticia/1213085/0/dormir/ninos/desarrollo-salud/, 30% dintre copiii mai mici de 5 ani au probleme şi tulburări de somn din cauza mai multor factori, cum ar fi stresul sau problemele familiale. Tulburările de somn sunt frecvente la majoritatea oamenilor, dar asta nu înseamnă că trebuie neglijate. Acestea pot cauza probleme grave comportamentale, pot creşte riscurile apariţiei bolilor de inimă sau pot afecta capacitatea de concentrare. Aşadar, a dormi bine atât din punct de vedere cantitativ, cât şi din punct de vedere calitativ, este o condiţie care trebuie respectată din primele zile de viaţă.

Tulburări de somn

Insomnia - se referă la faptul că cei mici adorm greu sau la faptul că au un somn cu întrerupere, pe timpul nopţii. Aceştia cer prezenţa părinţilor pentru a putea adormi la loc. Astfel, sunt afectaţi nu doar copiii, ci şi părinţii.

Somnambulismul - este un fenomen frecvent intalnit la copii. Aceştia realizează, în timpul somnului, activităţi pe care le-ar desfăşura în mod normal, în timpul stării de veghe. De obicei, apare între vârsta de 4 şi 8 ani.

Bruxismul - cunoscut popular sub numele de scrâşnit din dinţi. Este recomandat consultul specialistului pentru a împiedica tocirea sau ruperea dinţilor.

Somnilocvia - vorbitul în somn. Nu constituie o problemă majoră, dar este o dovadă a strestului de zi cu zi.

Aceste dereglări de somn apar la toţi oamenii, indiferent de vârstă.

Copiii care suferă de tulburări de somn sunt mult mai nervoşi pe timpul zilei. Pe termen lung, provoacă obezitate şi incapacitatea de concentrare.

Experţii consideră că tulburările de somn afectează nu doar copiii, ci şi pe părinţii acestora. Un studiu australian demonstrează că părinţii ai căror copii suferă de somnolenţă, tind spre instabilitate fizică şi emoţională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel