Somnul din adâncuri: Cum dorm animalele marine

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Te-ai întrebat vreodată cum dorm delfinii sau cum "îşi trage sufletul" o caracatiţă? Află din materialul următor!

Somnul este una dintre activitățile care ajută organismul să facă față consumului de energie. În plus, este fundamental pentru controlul hormonal, pentru a facilita procesele de învățare și pentru multe alte funcții vitale. Totuși, nu toate animalele dorm la fel. În timp ce unele au parte de mai bine de 20 de ore de somn în fiecare zi, altele au perioade scurte de „moțăială” distribuite de-a lungul celor 24 de ore. Există unele specii care nici măcar nu dorm, ci doar se odihnesc, în timp ce altele dorm doar cu o jumătate de creier.

Cum dorm delfinii

Majoritatea cetaceelor rezistă cel mult 30 de minute fără să respire. În timp ce balenele mari și cașaloții petrec de obicei mai mult timp sub apă, scufundările delfinilor și ale balenelor ucigașe durează între 10 și 15 minute.

Pentru a evita situațiile în care ar putea fi atacate de prădători, aceste animale au dezvoltat somnul uniemisferic, în care doar o jumătate din creier este cuprinsă de starea de somn, scrie scientificamerican.com.

Acest lucru le permite să iasă la suprafață ca să respire, dar s-a dovedit a fi și o strategie importantă de supraviețuire. Studiile au arătat deja că cetaceele au o scădere a activității cerebrale în timpul somnului uniemisferic.

Cu jumătate din creier în repaus, delfinii consumă mai puțin oxigen și activitatea lor generală este redusă. Cu toate acestea, faptul că cealaltă jumătate a creierului este activă le permite să rămână în alertă în fața prădătorilor.

Cum dorm rechinii

Rechinii, ca majoritatea peștilor, dorm într-un mod care pentru mamifere nu ar putea fi considerat somn.

Rechinii se odihnesc, dar nu intră într-o stare de semiconștiență. În schimb, se duc pe fundul mării, unde petrec reprize de câteva minute liniștite.

Pentru o lungă perioadă de timp, s-a crezut că rechinii nu dorm niciodată, deoarece acești pești trebuie să se miște aproape tot timpul pentru ca apa să le treacă prin branhii și să poată respira.

Cu toate acestea, se pot opri din înot pentru o perioadă scurtă de timp pentru a se odihni. Unele specii au, de asemenea, o structură care forțează apa prin branhii, astfel încât animalul poate rămâne nemișcat în timp ce se odihnește.

Cum dorm morsele

Morsele dorm de obicei pe uscat. Chiar dacă își petrec o bună parte din timp în apă, aceste animale își desfășoară majoritatea activităților în exteriorul ei.

În unele cazuri, însă, morsele pot alege să doarmă în apă. Pentru a putea face acest lucru în condiții de siguranță, caută locuri între blocurile de gheață, prinzându-se de sloiuri și plutind fără riscul de a se îneca.

Cum dorm vacile de mare

Precum cetaceele, lamantinii, sau vacile de mare, au parte de somn unihemisferic.

Diferența constă în faptul că aceste animale își încetinesc și mai mult activitatea și rămân de obicei pe fundul mării sau al râurilor.

De asemenea, lamantinii sunt capabili să își închidă complet nările, împiedicând astfel intrarea apei. În timpul somnului uniemisferic, se ridică la suprafața apei în intervale de până la 20 de minute, pentru a respira.

Cum dorm țestoasele

Țestoasele de mare sunt animalele care pot sta cel mai mult timp fără să respire. Au fost documentate cazuri de țestoase care au petrecut mai mult de 10 ore sub apă înainte de a ieși la suprafață pentru a respira.

Deoarece sunt animale cu sânge rece, nu folosesc energia din propriul corp pentru a se încălzi. De obicei, dorm în locuri puțin adânci și în timpul zilei, pentru ca soarele să le mențină temperatura ridicată.

Cu toate acestea, în unele cazuri, broaștele țestoase pot efectua scufundări la adâncimi mari pentru a se hrăni, pentru a scăpa de prădători sau pentru a dormi.

Există, de asemenea, unele specii de țestoase care pot pluti la suprafață în timp ce dorm.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel