Somnul insuficient crește riscul unei boli care poate duce la accident vascular cerebral - Studiu

Somnul insuficient crește riscul unei boli care poate duce la accident vascular cerebral / Foto: Pixabay, de Luisella Planeta
Somnul insuficient crește riscul unei boli care poate duce la accident vascular cerebral / Foto: Pixabay, de Luisella Planeta

Somn insuficient  este legat de un risc crescut al apariției unei afecțiuni care poate duce la accident vascular cerebral.

Un nou studiu, publicat în European Heart Journal, a descoperit o legătură semnificativă între somnul insuficient și o probabilitate crescută de a dezvolta boala arterială periferică (BAP). Cercetarea a arătat că cei care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte au o șansă cu 74% mai mare de a dezvolta BAP, în comparație cu cei care mențin o rutină de somn sănătoasă de 7 până la 8 ore pe noapte.

Atât somnul insuficient pe timp de noapte, cât și somnul excesiv în timpul zilei au fost anterior legate de un risc crescut de boală coronariană, care, la fel ca BAP, rezultă din arterele obstrucționate. Acest studiu și-a propus să abordeze decalajul de cunoștințe din jurul impactului obiceiurilor de somn asupra BAP și viceversa, oferind informații valoroase asupra relației dintre cele două.

Utilizarea datelor genetice pentru a studia riscul BAP


Studiul a implicat peste 650.000 de participanți și a fost realizat în două etape. În primul rând, cercetătorii au analizat modul în care cantitatea de somn pe care o au oamenii noaptea și somnul în timpul zilei au fost legate de riscul lor de a dezvolta boala arterială periferică, scrie Medical News Today.

Apoi, au folosit informații genetice pentru a efectua o analiză de randomizare mendeliană, ajutând la identificarea dacă aceste asocieri au cauzat de fapt riscul crescut de PAD.

Randomizarea mendeliană este o metodă de cercetare care utilizează informații genetice pentru a vedea dacă există o relație cauză-efect între anumiți factori și un anumit rezultat. În termeni simpli, este ca un experiment natural care profită de felul în care genele noastre sunt moștenite aleatoriu. Această metodă îi ajută pe cercetători să separe adevăratele relații cauză-efect de simple asocieri, oferind dovezi mai puternice pentru potențialele legături cauzale.

Limitările studiilor observaționale includ posibilitatea de cauzalitate inversă, ceea ce înseamnă că atunci când se identifică o legătură între obiceiurile de somn și BAP, nu este clar dacă obiceiurile de somn au dus la BAP sau dacă BAP a influențat obiceiurile de somn. Randomizarea mendeliană este o tehnică de încredere pentru evaluarea cauzalității, oferind o mai mare încredere în constatări.

Legătura dintre durata somnul insuficient și BAP


Într-un studiu observațional care a implicat 53.416 adulți, în cazul oamenilor care au dormit mai puțin de 5 ore pe noapte aproape că s-a dublat riscul de BAP în comparație cu cei care au dormit între 7 și 8 ore. Analize suplimentare cu 156.582 și 452.028 de persoane au susținut această constatare.

În studiile cauzale, nu numai că somnul scurt a fost legat de un risc crescut de boală arterială periferică, dar apariția BAP a crescut și probabilitatea de a nu dormi suficient. Aceste rezultate sugerează că somnul insuficient pe timp de noapte poate crește riscul de a dezvolta BAP, iar apariția bolii, la rândul ei, poate duce la un somn inadecvat.

În cazul somnului prelungit, un studiu observațional pe 53.416 adulți a constatat că somnul care durează mai mult de 8 ore pe noapte a fost asociat cu un risc crescut de BAP cu 24%  mai mare decât în cazul celor care dorm 7 până la 8 ore.

Această observație a fost susținută de analize în două grupuri mai mari de 156.582 și 452.028 de indivizi. Cu toate acestea, nu a fost descoperită nicio relație cauză-efect între somnul lung și boala arterială periferică. Cercetătorii au raportat descoperiri similare pentru somnul în timpul zilei, unde cei care au dormit ziua aveau un risc cu 32% mai mare de BAP decât cei care nu dormeau, dar nu au fost stabilite legături cauzale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel