Cu cât dormim mai mult, cu atât suportăm mai bine durerea, spun specialiștii. Mai multă odihnă este recomandată, mai ales înaintea unor intervenții chirurgicale sau stomatologice.
Autor: Andreea Sevici
Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare a Tulburărilor de Somn din SUA au descoperit că, pe lângă efectele cunoscute de îmbunătățire a memoriei și a concentrării, somnul ne ajută să tolerăm durerea.
Voluntarii care au participat la studiu, în număr de 18, erau sănătoși, dar privați de somn. Nivelul oboselii a fost măsurat cu un chestionar care cuantifică starea de somnolență, numit Multiple Sleep Latency Test.
O parte dintre voluntari a fost pusă să stea zece ore în pat, fără să conteze când adorm și când se trezesc, pe când, o alta a mers la culcare la ora obișnuită. Primii au dormit, în medie, cu 1,8 ore mai mult decât restul.
Atât înainte, cât și după, voluntarilor li s-a măsurat toleranța la durere. Ei erau puși să țină un deget pe o sursă de căldură atât timp cât puteau suporta. Rezultatele au arătat că persoanele care au dormit mai mult au ținut degetul pe sursa de căldură un interval de timp cu aproximativ 25% mai mare decât al celorlalți.
Specialiștii au explicat că respectarea unui program de odihnă previne formarea în organism a unor substanțe, numite citokine.
„Durerea este forma de manifestare a unei inflamaţii din corp şi studiile au arătat că privarea de somn duce la formarea citokinelor, interleukinei 6 şi factorului de necroză tumorală alpha, toate aceste fiind substanţe care stimulează inflamaţiile“, afirmă Timothy Roehrs, liderul cercetării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu