Dietele bogate în grăsimi și zahăr influențează calitatea somnului profund, arată un nou studiu.
Există dovezi limitate cu privire la influența anumitor alimente asupra somnului, ceea ce a determinat cercetătorii să efectueze un studiu randomizat care investighează efectele unei diete bogate în grăsimi și zahăr asupra somnului. Noul studiu, publicat în Obesity, și-a propus să adune dovezi bazate pe intervenții, examinând impactul acestei diete asupra tiparelor de somn la indivizi sănătoși.
Cercetătorii au descoperit că, după ce au urmat o dietă nesănătoasă, calitatea somnului profund la participanți s-a înrăutățit în comparație cu atunci când au urmat o dietă mai sănătoasă.
Un grup de 15 bărbați sănătoși au participat la un studiu în care li s-au dat două diete diferite de urmat. Ei au fost repartizați aleatoriu fie unei diete bogate în grăsimi/cu conținut ridicat de zahăr, fie unei diete cu conținut scăzut de grăsimi/ zahăr, timp de o săptămână fiecare.
După fiecare dietă, cercetătorii au înregistrat tiparele de somn ale participanților într-un cadru de laborator, folosind o metodă numită polisomnografie, o tehnică de monitorizare a somnului. Ei au analizat durata somnului, precum și diferitele etape și modele ale somnului, inclusiv lucruri precum modelele oscilatorii și undele lente.
Studiul a constatat că durata somnului nu a fost semnificativ diferită între cele două diete, măsurată atât prin actigrafie - o metodă de monitorizare a somnului folosind un dispozitiv portabil - cât și prin polisomnografie în laborator.
Când au comparat două diete diferite, cercetătorii au descoperit că structura somnului a rămas similară după o săptămână. Cu toate acestea, atunci când au comparat o dietă bogată în grăsimi și zahăr cu o dietă săracă în grăsimi și zahăr, ei au observat că fosta dietă era legată de niveluri mai scăzute ale anumitor caracteristici ale somnului în timpul somnului profund.
Aceste caracteristici includ puterea delta, care este o măsură a undelor lente ale creierului, raportul dintre undele delta și beta și amplitudinea undelor lente. Toate aceste schimbări au sugerat că somnul profund a fost de proastă calitate în cazul dietei bogate în grăsimi/zahăr.
Dr. Florencia Halperin, director medical la Form, o companie care oferă tratament medical pentru obezitate și afecțiuni metabolice asociate, care nu este implicată în această cercetare, a declarat pentru Medical News Today că "dovezile au crescut în ultimul deceniu cu privire la relația dintre somn și boală metabolică"
"Somnul slab afectează negativ parametrii hormonali și metabolici și crește riscul de creștere în greutate și boli metabolice. În același timp, creșterea în greutate crește riscul de tulburări de somn precum apneea în somn. Deci relația este foarte complexă și sunt atât de multe pe care încă nu le înțelegem", a spus dr. Florencia Halperin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News