Sonda chineză Chang'e-6 a aselenizat cu succes pe partea îndepărtată a Lunii

foto: Freepik
foto: Freepik

O sondă lansată de China la începutul lunii mai a aterizat pe partea îndepărtată a Lunii pentru a colecta mostre.

Sonda Chang'e 6, care a fost lansată de Centrul de Lansare Spațială Wenchang, situat pe insula tropicală Hainan din sudul Chinei, a aselenizat conform planului în vastul bazin Polul Sud - Aitken, unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din sistemul solar, a specificat Administrația Spațială Chineză.

Această misiune de 53 de zile, lansată pe 3 mai, ar trebui să permită, conform Xinhua, colectarea primelor mostre de pe partea nevăzută a Lunii, o zonă a satelitului Pământului rar explorată.

Chinezii încearcă să colecteze material lunar, dar să efectueze şi alte experimente în zona unde a aselenizat sonda.

Pentru a realiza acest lucru, sonda va putea folosi un dispozitiv de forare în ideea colectării de probe de sub stratul lunar, precum și un braț robotic pentru a preleva material direct de pe suprafață, în acest caz.

"Probele colectate de Chang'e 6 vor avea o vârstă geologică de aproximativ patru miliarde de ani"

Procesul este de aşteptat să fie finalizat în următoarele două zile, a precizat Xinhua.

Republica Populară Chineză a mai trimis un dispozitiv pe partea îndepărtată a Lunii, în 2019, dar nu a adus nicio probă.

Oamenii de știință consideră că partea ascunsă a Lunii - denumită astfel deoarece este invizibilă de pe Pământ, nu pentru că nu captează niciodată razele Soarelui - este foarte promițătoare pentru cercetare, deoarece craterele sale sunt mai puțin acoperite de fluxurile de lavă antice comparativ cu cele de pe partea apropiată și vizibilă.

Prin urmare, ar putea fi mai simplu să se preleveze probe de acolo, pentru a înțelege mai bine modul în care s-a format Luna.

"Probele colectate de Chang'e 6 vor avea o vârstă geologică de aproximativ patru miliarde de ani", a afirmat directorul adjunct al Centrului de Explorare Lunară şi Inginerie Spaţială din China, Ge Ping.

China și-a extins considerabil programele spațiale sub conducerea președintelui Xi Jinping, acesta investind miliarde de dolari în sector pentru a ajunge din urmă liderii SUA și Rusia, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel