Sonda indiană Chandrayaan-2, ambiţiosul proiect care prevede explorarea polului sudic al Lunii, s-a plasat marţi cu succes pe orbita selenară, la o lună după lansarea ei în spaţiu şi având prevăzută o aselenizare pe 7 septembrie, relatează EFE.
Instalarea pe orbita Lunii a fost completată cu succes marţi la 09:20 ora locală (03:50 GMT) după o manevră care a durat 1.738 de secunde, potrivit Indian Space Research Organisation (ISRO).
Se vor mai realiza patru manevre pentru a plasa sonda pe orbita sa finală, astfel încât aceasta să poată trece pe lângă polii Lunii la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri, potrivit ISRO.
Misiunea spaţială Chandrayaan-2 are drept scop instalarea unui robot mobil în apropierea polului sudic al Lunii, la aproximativ 384.000 de kilometri de Terra, alături de plasarea sondei pe orbita lunară.
Sonda şi roverul vor aseleniza în preajma Polului Sud Lunar pe 7 septembrie.
India a desfăşurat cu succes prima sa misiune lunară, Chandrayaan-1, cu aproximativ 11 ani în urmă.
Dacă misiunea Chandrayaan-2 va fi încununată de succes, India ar deveni cea de-a patra ţară, după SUA, Rusia şi China, care ar efectua o aselenizare controlată, cu instalarea unui robot pe Lună.
Misiunea în valoare de aproape 150 de milioane de dolari americani îşi propune să colecteze informaţii despre apă, minerale şi roci de pe suprafaţa selenară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu