Sonda japoneză Slim și-a reluat activitatea pe Lună, după ce a fost oprită din cauza unei probleme de alimentare

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Operațiunile modulului japonez Slim au fost reluate.

Sonda japoneză de aselenizare pe Lună și-a reluat operațiunile după ce a fost oprită timp de o săptămână din cauza unei probleme de alimentare cu energie electrică.

Agenția japoneză de explorare aerospațială a declarat că a restabilit contactul cu modulul, indicând că defecțiunea a fost remediată. Celulele sale solare funcționează din nou, după ce o schimbare a condițiilor de iluminare i-a permis să capteze lumina soarelui, a precizat agenția.

Acesta nu a putut genera energie atunci când a aterizat pe 20 ianuarie, deoarece celulele solare erau îndreptate în direcția opusă soarelui.

Cu nava spațială Smart Lander for Investigating Moon (Slim), Japonia a devenit doar a cincea țară care reușește o aterizare lină pe Lună, după SUA, fosta Uniune Sovietică, China și India.

Nava spațială a funcționat cu ajutorul bateriei timp de câteva ore înainte ca autoritățile să decidă să o oprească pentru a permite o posibilă recuperare a energiei electrice atunci când unghiul luminii solare se va schimba.

Sonda vrea să afle indicii despre originea Lunii

Într-o postare pe X, fostul Twitter, Jaxa a împărtășit o fotografie realizată de Slim a unei roci din apropiere pe care a poreclit-o ”pudel de jucărie”. Modulul va analiza compoziția rocilor în căutarea unor indicii despre originea Lunii, a precizat Jaxa.

Slim a aterizat la marginea unui crater ecuatorial cunoscut sub numele de Shioli, la mai puțin de 55 m de ținta sa. Jaxa a descris-o drept o ”aterizare precisă fără precedent”. Tehnologia de aterizare ar putea permite explorarea în viitor a polilor lunari colțuroși, văzuți ca potențiale surse de combustibil, apă și oxigen, a precizat agenția.

Misiunea Slim a venit după ce mai multe încercări anterioare ale Japoniei au eșuat, inclusiv una a start-up-ului iSpace, care și-a văzut modulul de aterizare pe Lună prăbușindu-se atunci când computerul de bord a devenit confuz cu privire la altitudinea la care se afla deasupra Lunii.

Premieră pentru India

Jaxa nu a putut spune imediat până când Slim va opera pe Lună, conform BBC.

Înainte de Japonia, India a fost cea mai recentă națiune care s-a alăturat clubului de elită al țărilor care au reușit acest lucru. Roverul său Chandrayaan-3 a aterizat lângă polul sud lunar în august 2023, o zonă de pe suprafața Lunii în care nimeni nu a mai ajuns până atunci.

La începutul acestei luni, o navă spațială americană lansată de un operator privat și-a încheiat misiunea lunară în flăcări deasupra Pacificului. În luna august a anului trecut, prima navă spațială lunară a Rusiei din ultimele decenii s-a prăbușit pe Lună după ce a scăpat de sub control.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel