Sonda rusească Luna-25, aflată într-o misiune la polul sud al Lunii, a produs primele rezultate

Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Sonda rusă de aselenizare Luna-25, aflată într-o misiune la polul sud al Lunii, a produs primele rezultate aflate în prezent în curs de analizare, conform unui anunţ făcut sâmbătă de Agenţia spaţială rusă Roskosmos, transmite Reuters.

Agenţia a postat imagini ale craterului selenar Zeeman, obţinute de sonda Luna-25, ce urmează să aselenizeze în regiunea polului sud în cursul zilei de luni, după ce se va afla pe orbita satelitului natural al Pământului timp de 5 zile.

Craterul Zeeman este al treilea cel mai adânc crater din emisfera sudică a Lunii, măsurând 190 de kilometri în diametru şi o adâncime de 8 kilometri.

Roscosmos a precizat că datele recepţionate până acum au oferit informaţii despre elementele chimice din solul selenar. De asemenea, agenţia spaţială rusă a anunţat că sonda Luna-25 a înregistrat şi un impact cu un micrometeorit.

Sonda de Luna-25 s-a plasat miercuri pe orbita circumselenară, reprezentând un important pas înainte în ceea ce priveşte obiectivul Rusiei de a reuşi în premieră o coborâre controlată la polul sud lunar, în cadrul unei misiuni de căutare a apei îngheţate. Noua misiune, lansată pe 11 august, este prima după cea a sondei selenare Luna-24 din 1976.

Luna-25 cântăreşte 800 de kilograme şi are dimensiunile unui automobil.

Aselenizarea va fi filmată pentru a le permite geofizicienilor şi geologilor să studieze în detaliu proprietăţile regolitului (stratul pietros care acoperă suprafaţa Lunii n.r.), rezistenţa solului şi alte caracteristici esenţiale ale structurii Lunii. Datele astfel obţinute vor permite aselenizări mai precise în viitor şi vor contribui la o mai bună planificare a sarcinilor experimentale, transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel