NASA a anunțat că sonda sa spațială Parker Solar Probe este „sigură” și funcționează normal, după ce a realizat cu succes cea mai apropiată apropiere de Soare efectuată vreodată de un obiect creat de om.
Citește și: Ce riscuri implică purtarea unghiilor cu gel. Avertismentul medicului Mircea Beuran
Pe 24 decembrie, sonda a trecut la o distanță de doar 3,8 milioane de mile (6,1 milioane de kilometri) de suprafața solară, intrând în atmosfera exterioară a Soarelui, cunoscută sub numele de coroană. Misiunea acesteia este de a ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine cea mai apropiată stea de Pământ.
NASA a precizat că echipa de operații de la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins din Maryland a primit semnalul sondei, un ton de baliză, chiar înainte de miezul nopții de joi. Sonda este așteptată să trimită date detaliate despre starea sa pe 1 ianuarie, a adăugat agenția.
Zburând cu o viteză de până la 430.000 mph (692.000 km/h), sonda a suportat temperaturi de până la 1.800 de grade Fahrenheit (982 de grade Celsius), conform site-ului NASA.
„Acest studiu detaliat al Soarelui permite sondei Parker Solar Probe să efectueze măsurători care ajută oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum materialul din această regiune ajunge să fie încălzit la milioane de grade, să urmărească originea vântului solar (un flux continuu de material care evadează din Soare) și să descopere cum particulele energetice sunt accelerate aproape de viteza luminii”, a declarat NASA.
„Rescriem manualele despre modul în care funcționează Soarele cu ajutorul datelor de la această sondă”, a declarat Dr. Joseph Westlake, directorul departamentului de heliostiință al NASA, pentru Reuters.
„Această misiune a fost teoretizată încă din anii ’50”, a adăugat el, menționând că este o „realizare uimitoare să creăm tehnologii care ne permit să explorăm în profunzime modul încare operează Soarele”.
Lansată în 2018, sonda Parker Solar Probe a realizat treptat o orbită tot mai apropiată de Soare, utilizând trecerile pe lângă Venus pentru a se atrage gravitațional către o orbită mai strânsă în jurul astrului.
Westlake a declarat că echipa se pregătește pentru și mai multe treceri în faza extinsă a misiunii, sperând să captureze evenimente unice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci