Sondaj AVANGARDE. Românii, vot legat de Maia Sandu, candidat la prezidențiale 2024. Procentele despre unirea Moldova - România, aici

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Un sondaj AVANGARDE arată cum percep românii „sentimentul unionist”. Oamenii au spus, de asemenea, dacă vor sau nu ca Maia Sandu să fie candidat la alegerile prezidențiale din 2024 în România.

La întrebarea „Cum percepeți dumneavoastră personal Republica Moldova?”, 57% au spus că neutru, 31% mai degrabă pozitiv, 9% mai degrabă negativ.

La întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova?”, răspunsurile au arătat astfel: 54% - nu, 33% - da și 13% „nu pot aprecia sau nu răspund”.

„Dacă mâine s-ar organiza un referendum pentru unirea cu Republica Moldova dumneavoastră personal cum ați vota?”, 50% spun că ar vota împotriva unirii, 31% pentru unire și 13% spun că nu sunt hotărâți.

„Credeți că Republica Moldova ar trebui să fie acceptată de urgență în NATO?”, 40% spun nu, 31% spun da și 29% spun că nu pot aprecia sau nu răspund.

„Credeți că Republica Moldova ar trebui să fie acceptată de urgență în UE?”, 41% spun da, 30% spun nu, iar 29% nu știu sau nu răspund.

„În cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova credeți că România ar trebui să ajute cu trupe statul moldovean?”, 56% spun nu, 29% spun da, iar 15% nu știu sau nu răspund.

„Dar cu tehnica militară?”, 48% spun da. 35% spun nu, iar 17% nu știu sau nu răspund. 

Întrebați ce părere au despre „actuala Președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu”, 38% au zis că bună, 19% proastă, 2% foarte bună și 2% foarte proastă.

„Credeți că ar fi o variantă bună ca Maia Sandu să candideze la Președinție în România?”, 76% au zis că nu. Doar 5% au zis că da. 19% nu pot aprecia sau nu răspund.

Sondajul a fost realizat în perioada 26.04.2023 – 29.04.2023. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă (18 ani și peste) la nivel național. Metoda culegerii datelor este CATI (telefonic).

Vedeți aici sondajul - https://media.dcnews.ro/other/202305/raport-national---sentimentul-unionist-in-romania-v02_00936300.pdf

VEZI ȘI ALTE ȘTIRI:

Preşedinta Maia Sandu a salutat recenta decizie a Consiliul Uniunii Europene cu privire la sancţionarea persoanelor implicate în acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova şi a mulţumit României pentru implicarea constantă şi susţinerea fermă a acestei iniţiative importante pentru Chişinău.

În baza acestei decizii, Uniunea Europeană „va putea îngheţa averea şi bloca intrarea în UE" persoanelor care subminează procesul politic democratic sau încearcă să răstoarne ordinea constituţională, inclusiv prin acte de violenţă, ameninţă suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, statul de drept, stabilitatea sau securitatea acesteia.

„Mulţumim Uniunii Europene pentru sprijinul oferit ca să menţinem stabilitatea şi securitatea în ţară prin impunerea de sancţiuni individuale celor care vor să provoace destabilizări. Mulţumim României pentru implicarea constantă şi susţinerea fermă a acestei iniţiative importante pentru Republica Moldova. Adoptarea acestui regim de sancţiuni este o dovadă clară a sprijinului UE pentru Republica Moldova, pentru calea noastră europeană şi pentru asigurarea păcii şi stabilităţii în regiune', a transmis luni Maia Sandu printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu a specificat că măsurile restrictive ar putea fi aplicate şi persoanelor implicate în deturnarea de fonduri publice, care ar fi în măsură să preia controlul sau să afecteze grav activitatea instituţiilor statului.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borell, consideră că sancţiunile aplicate persoanelor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova vor ajuta la consolidarea rezistenţei acesteia.

„Fiind una dintre ţările cele mai afectate de consecinţele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, asistăm la creşterea şi continuarea încercărilor de destabilizare a Republicii Moldova. Noul regim de sancţiuni ne va oferi posibilitatea de a continua să consolidăm rezistenţa Republicii Moldova prin ţintirea celor care încearcă să destabilizeze ţara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Republica Moldova în contextul dificil actual", a declarat Josep Borell, citat într-un comunicat al Consiliului European.

SUA i-au sancţionat, în octombrie 2022, pe oligarhul Ilan Şor, pentru periclitarea alegerilor din Republica Moldova în interesul Rusiei, şi pe Vladimir Plahotniuc, pentru corupţie sistemică. În decembrie 2022, Marea Britanie a impus, de asemenea, sancţiuni împotriva celor doi oligarhi, conform media moldovene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel