Potrivit celor mai recente date colectate de experţi şi sociologi, se pare că bărbaţii ar avea o stare de sănătate mai bună decât femeile.
În cadrul studiului Generații și Gen, mai mult de jumătate din populație (52,3 %) a declarat că are o stare de sănătate „bună sau foarte bună”, 38,2 % – „satisfăcătoare”, iar 9,5 % consideră că are o stare de sănătate „rea sau foarte rea”. Odată cu înaintarea în vârstă, ponderea persoanelor care consideră că starea lor de sănătate este „bună sau foarte bună” scade, iar cea a persoanelor care se declară cu o stare de sănătate „rea sau foarte rea” crește. Astfel, majoritatea absolută a persoanelor tinere consideră că au o stare de sănătate „bună sau foarte bună”, în timp ce doar una din cinci persoane din grupa de vârstă 60-64 de ani (21,2%) și una din zece persoane din grupa de vârstă 75-79 de ani declară că starea lor de sănătate este „bună sau foarte bună”.
O discrepanță semnificativă se atestă și în funcție de nivelul de studii. Șase din zece persoane cu studii superioare (62,7 %) se percep într-o stare de sănătate „bună sau foarte bună” în comparație cu mai puțin de una din cinci persoane cu studii primare (48,1 %) sau studii secundare profesionale (47,5 %). Ponderea persoanelor care își apreciază starea de sănătate ca fiind „rea sau foarte rea” este de circa 4,5 ori mai mare printre persoanele cu studii primare (16,1 %) în comparație cu persoanele cu studii superioare (3,6 %). Populația din mediul urban declară semnificativ mai frecvent o stare de sănătate „bună sau foarte bună” (57,1 %) în comparație cu populația din mediul rural (49,6 %). În același timp, populația din mediul rural declară mai frecvent o stare de sănătate „rea sau foarte rea” (10,6 %) în comparație cu populația din mediul urban (7,8 %).
Situația pandemică a influențat, probabil, percepția populației cu privire la starea de sănătate. O proporție semnificativ mai mare de populație și-a declarat o stare de sănătate „bună și foarte bună” în perioada de după lockdown (55,5 %) în comparație cu perioada de până la lockdown (44,5 %). Percepția asupra stării de sănătate s-a îmbunătățit în ambele medii de reședință, atât printre femei, cât și printre bărbați, deși persistă diferențele semnificative în funcție de sex și mediul de reședință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu